Jiří Brady převzal pamětní list Brna jako poděkování za osvětu

31.10.2016 10:30

Brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) dnes předal pamětní list města Jiřímu Bradymu, který prošel koncentračními tábory. Město mu ho udělilo jako poděkování za jeho osvětovou práci ve světě. Brady, který žije v Kanadě, se významně angažoval v pomoci krajanům, kteří emigrovali. Celý život také přednášel po celém světě a vydával svědectví o nacistické zrůdnosti za druhé světové války. Během svého pobytu v ČR dostal několik ocenění. Zpět do Kanady by měl odletět v úterý.

Jiří Brady převzal pamětní list Brna jako poděkování za osvětu
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jiří Brady na setkání na Staroměstském náměstí při příležitosti státního svátku

Podnětem k řadě ocenění pro Bradyho se stal spor kolem neudělení státního vyznamenání tomuto pamětníkovi holokaustu. Aféru odstartovalo vyjádření ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), podle nějž mu prezident Miloš Zeman pohrozil, že jeho příbuzného Bradyho vyškrtne ze seznamu oceněných, jestliže se ministr sejde s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou při jeho nedávné návštěvě ČR. Herman Zemanovi nevyhověl, Bradyho jméno se na seznamu oceněných neobjevilo. Hrad souvislost popírá. Bradyho následně ocenili premiér, Sněmovna, některá města i olomoucká Univerzita Palackého.

Brno se rozhodlo Bradyho ocenit vlastním způsobem a předalo mu pamětní list. „Je pro mě velkou ctí, že jsme vás mohli přivítat a máme možnost vám předat list jako výraz úcty k vašemu osudu a k tomu, jak jste potom žil. Jste pro nás vzorem,“ řekl Vokřál Bradymu.

Brno lidem uděluje Cenu města Brna, čestné občanství a pamětní list. O ceně i občanství rozhoduje zastupitelstvo, které by do Bradyho odletu do Kanady nestihlo rozhodnout. Proto mu město udělilo pamětní list, který uděluje rada. Město ho nevyužívá často.

Brady přežil Terezín a Osvětim. Jeho rodinu vyvraždili Němci. Jemu se podařilo uprchnout z pochodu smrti. V roce 1949 emigroval, dostal se až do Kanady a vypracoval se v úspěšného podnikatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…