Jiří Čunek: Kdyby Babiš neměl média, ostatní by ho zadusili, protože oni ovládají jiná

15.05.2017 7:57

Koalice KDU-ČSL a Starostů a nezávislých již pro senátora Jiřího Čunka (KDU-ČSL), jejího velkého kritika, není problém. Podle jeho slov se zisk této koalice může vyšplhat až na patnáct procent. Velkého zastání se pak od něj dočkal Andrej Babiš (ANO). Rozhovor přinesl časopis Týden.

Jiří Čunek: Kdyby Babiš neměl média, ostatní by ho zadusili, protože oni ovládají jiná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Mimořádnou schůzi, jež se minulý týden odehrála ve Sněmovně kvůli uniklým nahrávkám Andreje Babiše, považuje Čunek za divadlo pro diváky. „Buď pro ty, kteří se tím baví, anebo pro ty chudáky, kteří chtějí věřit tomu, že se tam děje nějaký zápas o mravnost či o poznání pravdy. Ale ani jedno, ani druhé tam není ani zrnkem,“ zmínil Čunek. On prý byl již od začátku smířen s tím, že média, která si Andrej Babiš koupil, jsou Andreje Babiše. 
 
„Kdyby si je nekoupil, neměl by dnes 32 procent podpory, ale možná deset či sedm procent. A to proto, že všichni ti, kteří vlastní a ovládají jiná, by Andreje Babiše zadusili, kdyby ta média neměl. Myslím tím politické strany a především veřejnoprávní média, která politici ovládají přes své lidi, které si nastrkali do nejrůznějších rad a podobně. Nebo přes své lobbisty. Jelikož Babiš média měl, byl tady dlouho mediální smír. Protože on má zhruba polovinu trhu a druhá polovina jsou ta veřejnoprávní a jiná,“ poznamenal k tomu Čunek. O ovládání veřejnoprávních sdělovacích prostředků se podle něj snaží každá strana. 
 
K nahrávkám pak ještě dodal, že by je nikdo neměl šířit, dokud nebude prokázána jejich pravost. „Protože šířit ve veřejném prostoru se mají pouze pravdy,“ tvrdí Čunek. 
 
Zároveň se také vyjádřil k vládní krizi a jejímu vnímání občany. „Myslím, že se celou vládní krizí trápí občané podstatně méně, než si vláda myslí. Podle mě je Andrej Babiš víceméně stejný jako před rokem či před dvěma. Sobotka naprosto. A kdyby sociální demokracii rostla procenta podpory, Sobotka by nikdy neudělal tak nešikovný manévr, jaký udělal. Naštěstí pro něho mu pan prezident, kterého bohužel už ovládá nenávist více, než je zdrávo, neuvěřitelně pomohl vybrat zatáčku,“ podotkl k celé věci Čunek. Celé divadlo je podle něj zkrátka jen záležitostí poklesu preferencí ČSSD. Postoj KDU-ČSL v celé krizi pak hodnotí jako celkem dobrý. 
 
Čunek se následně vyjádřil i ke spojenectví Babiše a prezidenta MIloše Zemana. „Jsou spojenci. Ale spojenci z rozumu. Protože Miloš Zeman potřebuje Andreje Babiše k tomu, aby znovu usedl do prezidentského křesla, tedy lépe řečeno, aby měl větší jistotu. A Andrej Babiš potřebuje s prezidentem správně vycházet,“ podotkl Čunek. Návrh na odvolání Babiše by však Zeman přijmout měl. „Ústava mu nedává na výběr,“ řekl. 
 
Ani nyní však Čunek nechtěl odpovědět na otázku, zda bude kandidovat proti Pavlu Bělobrádkovi na post předsedy strany. „Já to ještě skutečně nevím. Opravdu se tím nezabývám,“ řekl Čunek.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…