Jiří Čunek bez servítků v televizi: Evropští politici naprosto selhali. Řeky v tom nechali vykoupat, a ještě jim budou vyčítat, že se k uprchlíkům nechovají hezky?

11.08.2015 23:03

Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) konstatoval, že nemá smysl Číně poskytovat hraběcí rady, neboť tato země je v úplně jiné pozici než Česko. Vyjádřil se také k uprchlické krizi, jež podle jeho názoru jasně odhalila selhání evropských politiků. Ti, kteří nemají problémy s uprchlíky, ještě kritizují Řeky, že se k běžencům chovají nehumánně. Výtku směrem k Bruselu pronesl i místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. Komentář doplnil Jindřich Šídlo.

Jiří Čunek bez servítků v televizi: Evropští politici naprosto selhali. Řeky v tom nechali vykoupat, a ještě jim budou vyčítat, že se k uprchlíkům nechovají hezky?
Foto: hns
Popisek: Jiří Čunek

První místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) a předseda senátního podvýboru pro lidská práva a rovné příležitosti Jiří Čunek (KDU-ČSL) v úterních Událostech, komentářích České televize diskutovali o uprchlické krizi a o krocích České národní banky, která vytrvale oslabuje korunu. Komentář přidal analytik Hospodářských novin Jindřich Šídlo.

Navázali na debatu prezidenta Miloše Zemana s předsedy obou komor Parlamentu Janem Hamáčkem a Milanem Štěchem (oba ČSSD). Zeman se s Hamáčkem a Štěchem shodl na tom, že by armáda měla posílit české hranice, pokud své hranice neposílí před uprchlíky EU. Všichni tři muži také zkritizovali ČNB za intervence proti koruně.

Sobotkovi se kritika ČNB příliš nelíbí

Šídlo hned na úvod prohlásil, že už podle oblečení prezidenta Zemana šlo možná o trochu odlehčenější schůzku. Prezident neměl na rozdíl od jeho návštěvníků v Lánech oblek. Témata ale byla důležitá, byť např. Českou národní banku vláda ani Senát ovlivnit nemohou.

Čunek podotkl, že ČNB je nezávislá instituce. „Já si dodnes myslím, že je to dobře,“ konstatoval. Přesto je v pořádku, že názory zazní. Sobotka doplnil, že Štěch nemluvil za celý Senát, pouze jako předseda komory vyjadřoval své názory. Osobně má s politickou kritikou ČNB trochu problém.

Podle Čunka nesmíme zapomenout ani na to, že oslabení koruny prospělo naší ekonomice.

Hraběcí rady Číně nepomohou, říká Čunek

Došlo i na debatu k prezidentově cestě do Číny. Přestože především pravicová opozice prezidenta za cestu do Číny kritizuje, je podle Sobotky správné, že prezident jede oslavit konec války do této velké země, která byla součástí vítězné koalice. Čunek byl ještě konkrétnější. „Některé státy něco jiného dělají a něco jiného deklarují,“ podotkl s tím, že mnozí západní politici Čínu sice kritizují, ale zároveň s ní rozvíjejí čilé obchodní vztahy.

Šídlo prohlásil, že se hlavní politické síly shodnou na tom, že je Čína významný obchodní partner. První český prezident Václav Havel sice někdy vyjadřoval odlišné názory, ale Václav Klaus už jako premiér na rozvíjení vztahů pracoval.

Čunek doplnil, že něco jiného je mít demokracii u nás, kde žije jen deset milionů lidí, a něco jiného je vládnout miliardě lidí na takto rozsáhlém území. „Něco jiného je vládnout zemi, kde fyzicky není možné zavedení demokratických principů. Hraběcí rady jsou vždy podezřelé,“ konstatoval vsetínský senátor Čunek k tématu.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Uprchlická vlna

Hosté se věnovali i stále narůstající uprchlické krizi, byť Českou republiku tento problém nezasahuje nijak výrazně. Čunek zvolil poměrně ostrá slova. „Já si myslím, že to celé je špatně. Tady se v plné nahotě ukazuje selhání evropských politiků,“ řekl jasně. Evropští politici často mluví o lásce a pomoci uprchlíkům, aniž chtějí přiložit ruku k dílu. Senátor to přirovnal k řešení problémů s nepřizpůsobivými u nás. „Státy, které ten problém nemají, bez pochyby Řeky nechají, aby se v tom vykoupali, a ještě jim vyčtou, že se k uprchlíkům nechovají dobře,“ rozčílil se Čunek.

Zásadní podle Čunka je zajistit, aby se další uprchlíci už na starý kontinent nedostali, protože tady jde o miliony lidí. Následně máme pracovat s těmi, kteří už v Evropě jsou. Sobotka mu dal jednoznačně za pravdu. „Ano, pomozme tam, kde je původ těch imigrantů,“ uvedl Sobotka s dovětkem, že s těmi, kteří už v Evropě jsou, musejí pracovat země EU jako celek.

Šídlo si posteskl, že v Česku se nevede o uprchlické krizi žádná rozsáhlá debata. Prezident, který by ji případně mohl moderovat, ji zřejmě moderovat nechce, byť pronáší poměrně razantní věty, jež pravděpodobně jsou ve shodě s názory jeho voličů. Sobotka k tomu doplnil, že Česku schází nějaký výrazný politik v Bruselu, který by tam jasně formuloval české stanovisko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…