Jiří Čunek, homosexuální matky a mladý zelený u Jílkové. Víc netřeba dodávat, bylo to opravdu pekelné

08.12.2016 23:35

Mají mít gayové a lesbičky právo adoptovat dítě svého partnera? Tuto otázku položila ve studiu České televize Michaela Jílková v pořadu Máte slovo. A začalo to lítat. „Vy nás tady terorizujete!“ ozvalo se před kamerami. Ke slovu se dostal i senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL). Považuje totiž za šílené, aby dítě mělo dva tatínky nebo dvě maminky. Zastáncům tradiční rodiny se ovšem dostalo pádných odpovědí...

Jiří Čunek, homosexuální matky a mladý zelený u Jílkové. Víc netřeba dodávat, bylo to opravdu pekelné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátorka pořadu Máte slovo Michaela Jílková

Spolu s Jiřím Čunkem do studia dorazili poslankyně Radka Maxová (ANO), psychoterapeutka a ředitelka Institutu náhradní rodinné péče NATAMA Petra Winnette, klinický psycholog a ředitel Dětského centra Paprsek Jaroslav Šturma, biologická matka dcery Jana Hamková, která usiluje o to, aby její partnerka mohla adoptovat její dceru, a Jana Jochová Trlicová, zastánkyně práv tradiční rodiny.  

Debatovali spolu o zákoně, který připravila vláda. Umožnil by adopci vlastního dítěte druhým partnerem. Podmínkou ovšem je, aby druhý biologický rodič nejevil o dítě zájem nebo nebyl znám.

Čunek má za to, že lesby a gayové se v této společnosti dožadují více práv, než je dobré pro tuto společnost. Jana Hamková oponovala, že partnerka nemá vůbec žádná práva na informace o zdravotním stavu dcery, kdyby se Maruška dostala do nemocnice. Pár se navíc chystá mít i druhé dítě, přičemž biologickou matkou bude partnerka paní Hamkové.

Politika však nepřesvědčila. „Vaše partnerka je sice vaší partnerkou, ale není biologickou matkou, to jste vy. Nadto jsem přesvědčen, že takto minoritní miniproblém je veřejnosti především médii předkládán tak, jako by to byl hlavní problém této společnosti, ale tak to není,“ zaznělo z úst Čunka. Model rodiny se dvěma maminkami nebo dvěma tatínky považuje Čunek za absolutně nežádoucí. „Představa, že v rodném listě dítěte budou dvě matky nebo dva tatínkové, to je šílené,“ rozčiloval se hejtman zlínského kraje. 

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Klinický psycholog Šturma doplnil, že má na mysli především potřeby dítěte. „A do těch potřeb patří i to, že se dítě potřebuje identifikovat s tím či oním rodičem, podle toho jestli je to chlapec nebo děvče,“ podotkl psycholog. Dítě se navíc u rodiče druhého pohlaví učí komunikovat s druhou polovinou lidstva, která je opačného pohlaví. Systém anonymního dárcovství spermatu, jaký dnes v této zemi máme, není podle Šturmy správný. Pani Winnette kontrovala, že děti jistě potřebují znát své kořeny, ale tady se problém anonymního dárcovství netýká jen lesbiček a gayů, ale i heterosexuálních párů.

Poslankyně Radka Maxová Čunkovi oponovala, že nejde o žádný marginální problém. „Už je to přes tisíc dětí. A nebudeme si nalhávat, že se nám počet těchto dětí nebude zvyšovat,“ upozornila. Měli bychom mít na paměti, že partnerka paní Hamkové nemá vůči společné dceři kupříkladu vyživovací povinnost, kdyby se dámy rozešly.  

Posléze se dostala ke slovu Jana Jochová Trlicová. „Tady je špatné, že si paní Hamková dovolí přivést dítě na svět a činila tak s vědomím, že hodlá zapřít otce,“ rozčílila se Trlicová. A to možná neměla říkat. Takřka okamžitě totiž přišel protiúder. „Vám jde o ty děti pouze za situace, kdy pasují do vašeho vzorce, který jste si vymysleli. Svět není muzeum, které funguje podle nějakých pravidel, které vy prosazujete. My tady řešíme reálnou situaci. Paní Hamková má dítě a my to musíme řešit,“ zaznělo v reakci z publika od jedné z dam.

Čunek však neustále trval na svém. „Je to v přírodě zařízeno takto a všechno, co je proti přírodě se nám nevyplatí, hrubě s nám nevyplatí,“ hřímal senátor. Homosexuální lidé by se podle jeho názoru měli smířit s tím, že nebudou mít děti, pokud nechtějí žít v heterosexuální rodině. „Víte, my tu máme také dvě olympiády. Jedna olympiáda je pro zdravé sportovce a pak je tu druhá olympiáda pro handicapované,“ rozvíjel své úvahy dál Čunek.

Paní Hamková si to však nenechala líbit a připomněla nejen Čunkovi, že má jako žena klasickou touhu mít dítě a nevidí na tom nic špatného.

Vy nás tady terorizujete!

Ve studiu došlo i na otázku výzkumů, jak se žije dětem v homosexuálních rodinách. Tyto výzkumy probíhají už desítky let a zastánci práva homosexuálů adoptovat dítě na nich dokládají, že všechno běží bez problémů. Psycholog Šturma nabídl jiný pohled. „Podívejte se, já tyhle průzkumy znám, to se dělá po telefonu a tazatel se zeptá rodičů, jak se jim žije,“ uvedl host. Takovéto průzkumy podle pana Šturmy nemají valnou cenu.

K tématu rázně vystoupila také jedna paní učitelka sedící v publiku. „Mě to připadne, jako kdyby se tady experimentovalo s lidmi. Člověk je tady už tisíce let, byly tady různé civilizace, ale nikde nikdy nebylo, aby homosexuálové určovali rodinnou politiku,“ rozčilovala se učitelka z publika. „Já s dětmi probírám i rodokmeny, bavíme se o maminkách a tatíncích a já nevím, co bych dětem říkala, kdyby se ve třídě ocitl takový spolužák. Já bych jim snad řekla, že je to politický problém,“ rozčílila se paní učitelka.

„Pokud neumíte vysvětlit dětem, že jejich spolužák má dva otce nebo dvě matky, tak byste se možná měla vrátit do školy a poučit se o tomto problému,“ vmetla do tváře učitelce Maxová. „Vy nás terorizujete,“ vrátila úder učitelka.

Ve studiu ovšem také zaznělo, že bychom neměli zapomínat také na rozvedené rodiny, kde dítě často vychovává jen jeden rodič. Tento typ rodiny lidovcům a dalším zastáncům tradiční rodiny nevadí. Všichni hostě se pak ve studiu shodli také na tom, že mužský a ženský vzor je pro dítě důležitý, ale naši nejmenší se s těmito vzory mohou setkat ve škole, v širší rodině, ve sportovním kroužku a tak podobně. Nejužší rodina tedy není jediným místem, kde se dítě učí o roli muže a ženy.  

Vy jste jak rasisti!

Pořad se pomalu chýlil ke konci a ke slovu se znovu dostal Jiří Čunek. „My jako zákonodárci máme vést člověka k odpovědnosti za vlastní život. A nám tady druhá strana říká: Mně to nevyšlo. A co já s tím mám dělat? Já to mám zaplatit?“ pálil do protistrany senátor.  Pokud gayové a lesby chtějí mít děti, měli by je mít v heterosexuálním svazku.

Z publika se ozval člen mladých zelených, který zastánce tradiční rodiny přirovnal k rasistům. „Vážení, uvědomujete si, že vy tady kastujete své spoluobčany na základě genderu, vy se tady chováte jako rasisti,“ rozčiloval se v závěru pořadu mladý muž.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…