Jiří Dienstbier a Saša Uhlová si povídali o uprchlících. Jak to mohlo dopadnout?

23.07.2015 18:08

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) se znovu vyjádřil k uprchlíkům. Ani trochu se mu nelíbí nenávist, kterou u řady lidí toto téma vyvolává, byť jakékoli výhrůžky vůči své osobě si nebere nijak zvlášť osobně. Obavy z uprchlíků považuje za absurdní, vždyť jde o lidi, kteří před radikály z Islámského státu prchají.

Jiří Dienstbier a Saša Uhlová si povídali o uprchlících. Jak to mohlo dopadnout?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

„Stačí si přečíst diskusní příspěvky pod kterýmkoli statusem na Facebooku nebo v médiích, kde se píše právě o mých vyjádřeních na toto téma. Nenávisti se tam vylévají přímo kýble,“ konstatuje Dienstbier v rozhovoru pro Deník Referendum. Zároveň zdůrazňuje, že strach z islamizace Česka je v podstatě iracionální, když se podíváme, kolik muslimů u nás žije a kam chtějí dorazit uprchlíci, kteří se na starý kontinent dostanou. Za nesmyslné považuje úvahy, že by nás mohlo ohrozit asi 1 500 migrantů, které se chystáme přijmout.

„Teď to samozřejmě dostává mnohem konkrétnější a nebezpečnější podobu s tím, jak se mluví o přijímání migrantů, ale i tak mi to připadá naprosto absurdní,“ řekl jasně ministr. Uprchlíci prchají před terorem Islámského státu, takže není důvod předpokládat, že u nás budou šířit jeho ideologii. Politici by v tomto smyslu měli informovat a uklidňovat veřejnost.

Celý rozhovor ZDE

Ministr je přesvědčen, že integrace uprchlíků do společnosti ve střednědobém a dlouhodobém horizontu obavy otupí. Imigranti nám mohou být i ku prospěchu, ale nesmíme zapomínat ani na bezpečnostní hledisko, které je v otázce uprchlíků zohledňováno především ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD). Dienstbier preferuje integrační přístup.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…