Jiří Dienstbier je nejméně důvěryhodný ministr, tvrdí lidé

26.11.2014 12:31

Největší důvěru z členů současné vlády má sice ministr financí Andrej Babiš (ANO), ale dotahuje ho premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ukázal to listopadový průzkum společnosti SANEP. Mezi nejlépe hodnocené ministry se vrátil Milan Chovanec. Propad však zaznamenává ministryně spravedlnosti Helena Válková (za ANO) a odstupující ministr dopravy Antonín Prachař z téhož hnutí.

Jiří Dienstbier je nejméně důvěryhodný ministr, tvrdí lidé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání vlády premiéra Bohuslava Sobotky

Na Andreje Babiše, který zůstává v čele důvěryhodnosti členů vládního kabinetu, se dotahuje premiér Sobotka, nejméně důvěry má Jiří Dienstbier a Prachař, který již rezignoval. Strmý pád zaznamenává ministryně spravedlnosti Helena Válková (za ANO).

Průzkum SANEP po desetiměsíčním působení kabinetu Bohuslava Sobotky zaznamenal, že největší důvěře se v listopadu se ziskem 41,2 % kladných hlasů těší ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Ten si navíc oproti září polepšil o jeden procentní bod.

Celá zpráva SANEPu ZDE.

Na prvního Babiše se mohutně dotahuje s odstupem pouhých 1,1 procentního bodu premiér Bohuslav Sobotka s aktuálním ziskem 40,1 % kladných hlasů. I ten si oproti září polepšil. SANEP v této souvislosti uvádí, že premiér Bohuslav Sobotka si tak nadále upevňuje svoji pozici premiéra, ale i rovnocenného partnera Andreje Babiše, který je na jedné straně jeho koaliční partner, ale zároveň i největší politický soupeř.

U veřejnosti boduje i aktivní ministr školství Marcel Chládek. Vysloužil si důvěru 39,2 procenta dotázaných a skončil na třetím místě. Čtvrtou pozici v listopadu obsadil ministr obrany Martin Stropnický, a to se ziskem 38,1 % kladných hlasů. Martin Stropnický se musí vyrovnat s obtížnou situací, kdy musí prosazovat v zemi, v níž postupně převládly po odsunu sovětských vojsk a zrušení povinné brannosti víceméně pacifistické nálady, návrhy na znovuzavedení povinné vojenské služby, náklady na zbrojení a snahu o další vojenské mise českých vojáků.

Mezi nejlépe hodnocené ministry se vrátil Milan Chovanec, který vede vnitro. Polepšil si ze šesté příčky na pátou.

Na chvostě jsou dva ministři ANO ­- Válková a Prachař

K největšímu propadu důvěry došlo v listopadu opět u ministryně spravedlnosti Heleny Válkové, která s aktuálním ziskem 24,5 % kladných hlasů ztrácí oproti zářijovému šetření společnosti SANEP 3,1 procentního bodu a dvě příčky. Pokles z patnácté pozice na předposlední 16. místo zaznamenal ministr pro lidská práva a rovné příležitosti a předseda Legislativní rady vlády Jiří Dienstbier, kterému aktuálně vyjádřilo důvěru v souhrnu 21,1 % dotázaných. Poslední sedmnácté místo a tedy nejmenší důvěru aktuálně získal rezignující ministr dopravy Antonín Prachař, a to se ziskem 19,3 % kladných hlasů.

Z vývojového grafu, který ukazuje vývoj obliby u jednotlivých členů vlády premiéra Bohuslava Sobotky od března do listopadu letošního roku, lze pozorovat postupný pokles celkové důvěry v jednotlivé vládní činitele. Na druhé straně je však již od července patrná jistá stabilizace důvěry, která naznačuje, že veřejnost vnímá pozitivně určitou vládní stabilitu bez vážnějších excesů či vnitrokoaličních sporů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…