Jiří Dienstbier metá blesky: Nečitelný Sobotka, Zimola poškodil ČSSD, pozor na Zemana

18.11.2016 10:17

Končící ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) se v pátečních Lidových novinách zhurta pustil do prezidenta Miloše Zemana. Označil ho za pravicového populistu, který zničí ČSSD, pokud se k němu strana znovu přimkne. Schytal to ale i premiér Bohuslav Sobotka, který Dienstbiera odvolal.

Jiří Dienstbier metá blesky: Nečitelný Sobotka, Zimola poškodil ČSSD, pozor na Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) konstatoval, že vystupování Jiřího Dienstbiera je pro voliče nesrozumitelné a i když se snaží, je třeba ho vyměnit. Končící ministr má naopak za to, že si nečitelně počíná předseda vlády a sociální demokracie Sobotka. Výměna ve vládě prý probíhala příliš pomalu a ještě navíc postrádá tato kabinetní rošáda smysl. Dienstbier nechápe, proč byl současně odvolán on a spolu s ním i konzervativně smýšlející končící ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Dienstbier nevidí absolutně žádný rozpor v tom, že by se strana současně pokusila oslovit např. starší lidi z venkova i liberálně smýšlející mladé lidi z měst. O ty se opírají sociální demokracie v Německu i ve Francii a nikdo s tím nemá problém. Mladí lidé přece nebudou tvrdit, že si senioři nezaslouží pomoc, stejně jako senioři nepochybně souhlasí s tím, že mladí lidé mají dostat prostor ke studiu nebo k založení rodiny.

Premiér ale žádné takové gesto zatím nevyslal a ani celá ČSSD se nechová úplně čitelně. „Problém představuje i zázemí stranické centrály v Lidovém domě. Nefunguje nám pořádně tiskové oddělení, PR a marketing, chybí odborné zázemí pro programovou debatu a v neposlední řadě se nepovedl před krajskými a senátními volbami volební tým tvořený pražskou partou. Co se týká programu ČSSD, není špatný. Naopak bych řekl, že v něm je síla. Problém je, že kvalitní program postavený na sociální spravedlnosti musíte voličům poutavě převyprávět,“ zdůraznil Dienstbier.

Prozatím z ČSSD zaznívá především volání po příklonu k prezidentu Zemanovi a to je něco, před čím Dienstbier opravdu velmi důrazně varuje. „Jsem přesvědčený, že vydá-li se ČSSD pouze konzervativní cestou a zapomene na liberální voliče, skončíme s preferencemi někde u TOP 09. Pokud konzervativní cestu zosobníte v podpoře Miloše Zemana, ten s levicovou, natož sociálnědemokratickou politikou nemá nic společného. Prezident se přesunul do oblasti pravicového populisty, který podporuje Donalda Trumpa v USA a Norberta Hofera v Rakousku. Pokud strana podpoří Zemanovu politiku, ČSSD přestane být sociální demokracií. Hraje se o charakter strany a o to, zda si udrží svou duši a principy,“ udeřil člen vlády.

„Prezident je člověk, který se řídí touhou po pomstě a žádné ohledy brát nebude. Vezměte si prohlášení čtyř ústavních činitelů k česko-čínským vztahům. Vděkem Miloše Zemana bylo, že den po tomto prohlášení označil sociální demokracii za nelevicovou stranu – na rozdíl od slovenského Smeru. Tady si lze udělat obrázek o tom, jak dokáže být Miloš Zeman vděčný za podporu vlastních politických pozic,“ doplnil Dienstbier.

Nakonec se vymezil i proti staronovému hejtmanovi Jihočeského kraje Jiřímu Zimolovi. Ten prý uškodil ČSSD tím, že prosazoval zdanění církevních restitucí. On tím možná získal politické body, jenže dobře věděl, že ve stávající koalici ČSSD nic podobného prosadit nemůže a sociální demokracii jako celek tím tedy poškodil. Dienstbier Zimolu vnímá jako technologa moci, který je schopen udělat leccos, aby se udržel u moci a nehledí přitom příliš na ideje, bez nichž se ale v politice neobejdeme. Do stejné skupiny patří podle Dienstbiera i poslanec Jeroným Tejc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…