Jiří Dienstbier mlčí k této špatnosti, zlobí se poslankyně TOP 09

01.05.2014 10:56

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek ve společném prohlášení s čínským ministrem zahraničí Wangem I uvedl, že Tibet je neoddělitelnou součástí Číny a Česká republika nepodporuje jeho samostatnost v jakékoli formě. Proti tomu se ohradila poslankyně TOP 09 Markéta Adamová.

Jiří Dienstbier mlčí k této špatnosti, zlobí se poslankyně TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka s Jiřím Dienstbierem

„Obě strany respektují cesty rozvoje zvolené s ohledem na situaci v obou zemích a jejich vnitřní a zahraniční politiku. Znovu potvrdily dodržování zásady nevměšování se do vnitřních záležitostí tak, jak je vyjádřeno v Chartě OSN... Česká strana respektuje suverenitu a územní celistvost Čínské lidové republiky, je si plně vědoma důležitosti a citlivosti otázky Tibetu, znovu potvrdila dodržování své politiky jedné Číny i to, že Tibet je neoddělitelnou součástí čínského území. Česká republika v této souvislosti nepodporuje samostatnost Tibetu v jakékoliv formě,“ uvádí prohlášení.

Ministr pro lidská práva mlčí

V dokumentu se také objevuje věta: „Obě strany znovu potvrdily úsilí ve věci podpory a ochrany lidských práv na základě rovnocennosti a vzájemného respektu.“

Zaorálkův postoj se nelíbí poslankyni TOP 09 Markétě Adamové. „Pan Zaorálek rozhodně nemůže tvrdit, že v otázce Tibetu hovoří za všechny občany České republiky. Spousta obecních radnic i jednotlivých občanů vyvěšuje pravidelně 10. března vlajku pro Tibet a hlásí se tím k ochraně lidských práv v této oblasti. Všechny tyto občany musí dnes postoj vlády nesmírně pobuřovat, což naprosto chápu a cítím stejně. Jen pár měsíců po nástupu nové vlády tak oficiálně Česká republika mění kurz z tak významné pozice, jakou měla dlouhodobě vybudovanou v oblasti lidských práv na mezinárodní úrovni a servilně se podbízí Čínské lidové republice vedené komunistickou stranou. Docela by mě zajímal názor pana ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera, který v souvislosti s tím zarytě mlčí. Proč asi?!“ uvedla pro ParlamentníListy.cz poslankyně.

Tibet připojen v padesátých letech

Česko a Čína vyjádřily přání posílit vzájemný dialog a prohlubovat spolupráci v oblasti vědy a technologií, vzdělání, energetiky, zemědělství a v cestovním ruchu. „Obě strany hodlají posílit vzájemné investice, podnítit další růst obchodu, budou vybízet své firmy, aby v druhé zemi investovaly, a vynaloží úsilí pro vytvoření příznivých podmínek pro vzájemnou spolupráci,“ uvádí prohlášení k otázce hospodářské kooperace, kterou by česká vláda ráda s asijským ekonomickým obrem posílila.

Před intervencí Čínské lidové republiky byl Tibet po několik desetiletí, mezi 1. březnem 1913 a 23. květnem 1951, fakticky nezávislým státem. Situace se změnila poté, co vyšli vítězně z čínské občanské války komunisté. Dne 21. října 1950 jednotky Čínské lidové osvobozenecké armády dostaly rozkaz vpochodovat do Tibetu. Oficiálním důvodem vojenské invaze bylo „zachránit tři miliony Tibeťanů před imperialistickým útlakem a zabezpečit ochranu západní čínské hranice“. Vojska tibetské vlády nebyla schopna invazi zabránit. Tibet se pak oficiálně dostal pod svrchovanost čínské vlády 23. května 1951 podepsáním tzv. Sedmnáctibodové dohody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…