Jiří Dienstbier po střelbě v Mnichově: Vzpomíná na mladé socialisty, postřílené Breivikem

23.07.2016 10:49

V den masakru v Mnichově uplynulo přesně pět let od jiné hrůzné události. V roce 2011 spáchal Anders Breivik svůj bestiální čin na ostrově Utoy – zavraždil 77 mladých lidí. Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) připomněl jejich památku v Lidových novinách ještě před tím, než došlo k večerní situaci v Mnichově. Člen české vlády připomněl, co všechno mohli dokázat „mladí socialisté“, kdyby je Breivik nezabil.

Jiří Dienstbier po střelbě v Mnichově: Vzpomíná na mladé socialisty, postřílené Breivikem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier

„Oběti Utøy si dnes zaslouží připomenutí, jako si zaslouží připomenutí cíle solidární pomoci, sociálního státu, o kterém člověk ví, že mu v případě problémů pomůže a možnosti svobodného rozhodování pro každého jednotlivce bez ohledu na jeho víru, vyznání, národnost nebo jinou osobní charakteristiku. Právě svobodu, solidaritu a spravedlnost totiž vrah z Utøy nenáviděl a kvůli jeho nenávisti zemřelo sedmasedmdesát lidí, kterým se dnes sluší vzdát hold,“ napsal ministr pro lidská práva pro deník.

Proč člen vlády a ČSSD připomněl sociální stát? Protože k útoku došlo na letním táboře norské socialistické mládeže AUF. Někteří z těch, které Breivik zabil, mohli podle Dienstbiera udělat mnoho poro myšlenku solidarity a sociální pomoci. Svědčí o tom samotné mladé životy obětí. Kupříkladu Simon Sæbø vstoupil do socialistické mládeže ve 13 letech a v 16 už byl nejmladším delegátem celostátního sjezdu Strany práce. Na tomto sjezdu se setkal i s tehdejším premiérem a dnešním nemocnějším mužem v NATO Jensem Stoltenbergem. Sæbø zemřel na ostrově v 18 letech.

Celý text naleznete zde

Podle Dienstbiera bylo v roce 2011 zmařeno mnohem víc nadějných životů. „Bano Rašídová byla starší dcerou rodičů, kteří i s dětmi utekli z Iráku před válkou. Učila se oba norské dialekty, na oslavy národního svátku si pořídila norský kroj – aby zcela zapadla do společnosti, která jí dala budoucnost. Na letním táboře na Utøy, kde několik dní pršelo, měla radost i z toho, že mohla norské expremiérce Gro Harlem Brundtlandové půjčit gumáky, aby na ostrově mohla chodit v suchu. I ona zemřela v osmnácti letech,“ napsal ministr pro lidská práva.

Spekulace o tom, že střelec z Mnichova navázal na bestiální čin Breivika, se objevily prakticky hned po útoku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…