Jiří Dienstbier promluvil o prezidentské volbě: V ČSSD mi dělali naschvály, podporovali tajně Zemana. Ten rozdělil společnost. A Topolánka by k těm volbám vůbec neměli pustit

09.11.2017 18:08

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl politik ČSSD Jiří Dienstbier. Vyjádřil se především k prezidentským volbám.

Jiří Dienstbier promluvil o prezidentské volbě: V ČSSD mi dělali naschvály, podporovali tajně Zemana. Ten rozdělil společnost. A Topolánka by k těm volbám vůbec neměli pustit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

„Nutkání zkusit to v této volbě jsem neměl. Před pěti lety jsem cítil, že to má daleko větší smysl. Měl jsem tehdy podporu sociální demokracie,“ řekl úvodem Dienstbier, jenž se ucházel před pěti lety o post prezidenta. „Atmosféra letošních voleb je hodně jiná, stejně jako atmosféra ve společnosti. Souvisí to zejména s vystrašením společnosti, s něčím, čemu se říká migrační krize. Miloš Zeman také hodně přispěl k rozdělení společnosti,“ dodal Dienstbier. 

„V tuto chvíli, když jde Miloš Zeman do volby z pozice prezidenta, má obrovský náskok oproti jiným kandidátům. Ale zároveň tady může být poptávka po sjednocujícím kandidátovi,“ poznamenal Dienstbier. Nejvážnějším kandidátem kromě Zemana ve druhém kole prezidentské volby je podle něj Jiří Drahoš, případně může výrazně promluvit do volby Mirek Topolánek. 

K němu pak Dienstbier řekl víc. Podle jeho slov totiž Topolánek nesplňuje podmínky pro kandidaturu. „Já si myslím, že zákon o volbě prezidenta je v tomto naprosto jednoznačný. Kdy skupina poslanců a senátorů může předložit jednu kandidátní listinu. O tomto jsem měl pochyby dlouhodobě. Každý senátor nebo poslanec může podepsat pouze jednomu prezidentskému kandidátovi,“ domnívá se Dienstbier. Nechce však předjímat rozhodnutí soudu. „Kandidáti se nyní mohou domáhat práva kandidovat na volené funkce,“ zmínil Dienstbier, jenž nepodepsal žádnou kandidaturu. 

Když pak vzpomněl ještě na prezidentské volby před pěti lety, připomněl také některé naschvály ze strany sociální demokracie, kdy část strany podpořila Miloše Zemana. „Kdybych měl v zádech celou sociální demokracii, byla by ta kandidatura silnější,“ řekl Dienstbier. Myslí si také, že je chyba, že sociální demokracie nenominovala v nadcházejících prezidentských volbách svého vlastního prezidentského kandidáta. 

U některých současných kandidátů mu podle jeho slov chybí větší jednoznačnost v postojích. Co se týče délky kampaně, neplatí podle jeho slov nějaké jasné pravidlo. „Kandidát, jenž má jasné postoje, si může dovolit kratší kampaň,“ dodal Dienstbier, že důležitá je především strategie. 

Dienstbier se pak vyjádřil i ke zdravotnímu stavu prezidentských kandidátů. „Otázka zdraví prezidentských kandidátů je nepochybně veřejnou otázkou,“ sdělil Dienstbier se slovy, že zcela jistě však na to neexistuje právní nárok. „V USA je to tradice,“ dodal Dienstbier. A u Miloše Zemana je podle něj patrné, že některé povinnosti horko těžko zvládá. „Myslím si, že je v jeho zájmu předložit důkazy o jeho zdravotním stavu. Jeho spolupracovníci předkládají jen tvrzení,“ podotkl. 

Závěrem se pak Dienstbier vyjádřil k vlastní přímé volbě prezidenta, kterou před lety podpořil. „Přímá volba vyvolává větší zájem o politiku. V první volbě to v zásadě každý sledoval, ani to společnost neštěpilo. K tomu rozdělení došlo až při vedení kampaně mezi prvním a druhým kolem. Ale je to spíše osobnostní záležitost toho, kdo je zvolen prezidentem,“ uzavřel se slovy, že přímo zvolený prezident by neměl mít větší pravomoci. Česko je totiž podle něj parlamentní forma republiky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…