Jiří Dienstbier si postěžoval: Vytrácí se lidskost, proto společnost hnědne

06.12.2015 20:14

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier, jehož popularita mezi občany je na samém dně, diskutoval společně s docentem a rektorem Masarykovy univerzity Mikulášem Bekem, odbornicí na mezinárodní veřejné právo Kateřinou Uhlířovou, vedoucím Kanceláře ochránce lidských práv Pavlem Pořízkem a filozofem Václavem Bělohradským o uprchlické krizi na půdě Právnické fakulty Masarykovy univerzity.

Jiří Dienstbier si postěžoval: Vytrácí se lidskost, proto společnost hnědne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

Podle Dienstbiera čelí Česká republika spíše než migrační krizi jakémusi postupnému „hnědnutí“ společnosti, přičemž strach z muslimských migrantů je údajně důsledkem nekvalitní debaty a špatné informovanosti.

Neoblíbený ministr na akademické půdě dále prozradil, že podle něj v naší zemi žije přes 400 000 cizinců. Z toho 2500 jsou prý Syřané, kteří jsou údaně plně a úspěšně intregrováni a prý tudíž není důvod k jakékoliv panice.

„Tady se debatuje jen o jakémsi možném nebezpečí, mnohem méně se zdůrazňuje ten lidský rozměr,“ prohlásil ministr v debatě s tím, že je pro Českou republiku zásadní, aby evropská integrace fungovala. Jediným řešením je tak přijetí celoevropských pravidel, ale důležitá je pro něj údajně i ochrana vnějších hranic Schengenského prostoru a také zřizování funkčních registračních center, zavedení pravidel pro návratovou politiku a úspěšná integrační pravidla.

To podle dalšího diskutujícího, filosofa a profesora Václava Bělohradského je otázkou, zdali není etickou povinností tak zvaného Západu bojovat za dnes rozvrácené státy Blízkého východu. Podle něho stojíme před epochálním rozhodnutím a rezignace na obnovu Sýrie a Libye podle Bělohradského povede k desetiletím nepokojů v této oblasti, než vzniknou nové státy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…