Jiří Dolejš je zklamaný národem xenofobů. I vzdělaní lidé prý vážně mluví o vetřelcích a topení běženců

21.06.2015 21:05

Komunistický politik Jiří Dolejš se prý nestačí divit, jaké hrůzné věci se šíří Českem na adresu uprchlíků. I díky našim vlastním dějinám by se mohlo zdát, že nepodlehneme xenofobii proti lidem pronásledovaným válkami a bídou. Realita je ale jiná, jak smutně Dolejš poznamenává v komentáři pro Deník Referendum.

Jiří Dolejš je zklamaný národem xenofobů. I vzdělaní lidé prý vážně mluví o vetřelcích a topení běženců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

„Realita je ale bohužel taková, že sociální sítě dnes v České republice přetékají xenofobní agresí a diskuse se plní čím dál tvrdšími ‚hejty‘. Zvykáme si na názory hanobící rasu, národ či náboženství, jako se před válkou stalo běžným hanobení Židů. Nejen extremisté, ale i takzvaní ‚normální občané‘ sdílejí na sítích sadisticky ujeté odkazy ze zcela nekompetentních, manipulativních a zbulvarizovaných ‚gore‘ zdrojů pro otrlé. A této virtuální realitě, líčící lidi jiného původu a náboženství v sado-maso stylu, mají ve své úzkosti tendenci nekriticky věřit,“ kroutí hlavou Dolejš.

Naštěstí na české politické scéně není žádná výrazná politická síla, která by tuto nenávist dokázala přetavit ve volební úspěch, a Dolejš důrazně varuje před tím, aby na vlnu nenávisti nenaskakovaly hlavní politické strany. Měli bychom říci jasné ne, když se někdo snaží stavět relativně chudší lidi proti ještě chudším a z této nenávisti následně těžit. Lidé, kteří se dnes bojí pomoci druhým, aby nemuseli omezovat své pohodlí, si možná neuvědomují, že časem mohou potřebovat pomoc sami.

Celý texz ZDE

Vzpomeňte si, co je to solidarita

Nenávist, jaká se dnes probouzí na sociálních sítích, se může změnit v nenávist všech proti všem. Leckdo se pak může změnit v nepřítele. „Jak jinak vysvětlíte, že nejmenovaná žena, právně vzdělaná, vysloví v médiích, že odmítá imigranty, i kdyby jí před očima měla umírat miminka? Nebo že vysoký důstojník naší armády nebo ústavní činitel opakují, že nejde o uprchlíky, ale o vetřelce, se kterými nelze mít soucit a dojímat se, že se utopí? A že bude-li třeba, musíme je i střílet?“ ptá se Dolejš.

Lidem je proto třeba věcně připomenout, že solidarita je jednou ze základních lidských hodnot. Je třeba to říci s klidem, věcně, ale zároveň s ohledem na suverenitu jednotlivých států EU.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …