Jiří Dolejš zavzpomínal na Miloslava Ransdorfa. Ani straníci prý nechápali, co v něm mají

28.01.2016 18:34

Miloslav Ransdorf se potýkal nejen s antikomunisty, ale i s konzervativci ve vlastní komunistické straně. Ve vzpomínce na zesnulého europoslance to píše poslanec KSČM Jiří Dolejš v článku, který vyšel v Deníku referendum.

Jiří Dolejš zavzpomínal na Miloslava Ransdorfa. Ani straníci prý nechápali, co v něm mají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslav Ransdorf

Ransdorf měl podle Dolejše odvahu říkat věci, které se nenosily. Už v časech perestrojky prý dával najevo svůj kritický názor na nehnutost českých režimních poměrů, v podstatě zastával důsledně proreformní postoj. Také počátkem roku 1989 podepsal dopis vědců premiérovi Adamcovi, aby byli propuštěni z vězení kritikové režimu.

Kariéru dělali jiní

Tehdejší KSČ si takových nepoddajných mozků neuměla vážit, šel proto z potíží do potíží a kariéru dělali jiní.

Dolejš poukazuje na to, že Ransdorf stál u počátků nové podoby komunistické strany, u vzniku a programového formování KSČM, jejíž úspěchy jsou v evropském srovnání mimořádné. „I jeho zásluhou zůstali na okraji straničtí dogmatici, pro které byl každý reformní pokus součástí ideologie ‚gorbačovské zrady‘ jako pokračovatelky ‚zrady chruščovovské‘,“ píše Dolejš.

Celý text je ZDE.

Přiznává, že Ransdorf ucelenou intelektuální vnitrostranickou frontu jako nástroj stranické modernizace nezformoval. „V tom byl poněkud solitér. Straníkům byli srozumitelnější pragmatici vyvažující různé názorové proudy, aniž uzavírali horizonty uvažování novým podnětům a redukovali levici do pouhého bezobsažného populismu,“ uvedl.

Kritizovali jej antikomunističtí pravičáci i dogmatičtí levičáci

Podle něj byl Ransdorf silnou, jedinečnou osobností. A tak si dělal věci po svém. „Nebylo to vždy jednoduché, některé rozpory tohoto světa si odmítal připouštět,“ podotkl Dolejš.

Poukázal na to, že byl jedním z prvních, kteří finančně přispěli k vybudování pomníku popravené Milady Horákové, za což sklidil kritiku jak antikomunistických pravičáků, tak dogmatických levičáků.

„Animální nenávist od antikomunistů shazoval odkazy na souvislosti hnutí, o kterých ti negramoti neměli ani tušení. A existenci stalinizujících fosilií, o jejichž nenávist musel zakopávat, odbýval tím, že každé muzeum má svůj kabinet kuriozit,“ píše dále Dolejš.

Věřil v evropskou integraci. Kritizoval ale její podobu

Připomněl, že konzervativci Ransdorfa za jeho otevřené hlasování pro vstup České republiky do EU v roce 2003 cejchovali jako škůdce. „Věřil v evropskou integraci a jen kritizoval, jakou podobu má a jak špatně se dokážeme v evropských strukturách prosazovat,“ popsal Ransdorfův náhled na Evropskou unii.

Přiznal také, že někteří Ransdorfovi v poslední době vyčítali jeho výroky na adresu menšin a kontakty s krajní pravicí, jako je strana Marine Le Penové. „Byl opravdu kritický k nefunkčním pravidlům soužití různých kultur, ale nikdy neupadl do primitivního srovnávání islámu s džihádismem. Podezření, že by právě v jeho osobě měla rudá hnědnout, odmítám,“ napsal k tomu Dolejš.

A na toto téma ještě dodal: „Pokud čeští nacionalisté věřili, že ho pro jeho kritické názory na fungování EU dokážou získat na stranu eurofobů, už se nedozvíme, jak by se s mámivým zpěvem těchto sirén vypořádal. Rozhodně by však určitě neupadl do krátkozrakého provincialismu a nacionálního šovinismu.“

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…