Jiří Jírovec nevěří svým očím: Těch pár stovek afrických negrů a prožluklých Arabů teď půjde jinam. Hurá, raduje se zřejmě Sobotka

30.06.2015 19:45

Čechokanaďan Jiří Jírovec ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz nešetří premiéra Sobotku za to, jak se postavil k řešení uprchlické krize. Povinné kvóty na přerozdělování běženců na summitu EU neprošly, protože se nařízení Evropské komise postavily členské státy včetně České republiky. Podle Jírovce ale tím problém vůbec není vyřešen. Vláda si podle něho myslí, že když "to není povinné, odpadá nutnost něco udělat".

Jiří Jírovec nevěří svým očím: Těch pár stovek afrických negrů a prožluklých Arabů teď půjde jinam. Hurá, raduje se zřejmě Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Jírovec

"Mluv dostatečně dlouho o tom, že je nutné něco udělat a potřeba to udělat zmizí." Takové pravidlo podle krajana z Kanady a přírodovědce Jiřího Jírovce potvrzuje v souvislosti s uprchlíky česká vláda. Povinné kvóty pro přerozdělování běženců, které navrhovala Evropská komise proti stanovisku mnohých členských zemí, minulý týden v Bruselu neprošly, Sobotkova vláda tak podle Jírovce získala čas pro odklad problému. Buď si "štědřejší země" uprchlíky rozeberou, nebo nastane situace takového rázu, že k nám uprchlíci, čekající v přijímacích zemích, už nebudou chtít, protože v České republice nebudou vítáni kvůli barvě pleti, chorobě nebo vládou indukované xenofobii. Tak vnímá Jírovec způsob, jakým vláda přistupuje k řešení krize.

"Kvóty padly a tak si vláda může natřásat peříčka a předstírat, že jsme, ale opravdu jsme ochotni pomáhat. Není to povinné a tím odpadá nutnost něco udělat. Těch pár stovek afrických negrů a nebo prožluklých Arabů půjde někam jinam. Hurá," odhaduje Jiří Jírovec, co se honí hlavou nejen českému premiérovi.

Celý komentář Jiřího Jírovce:

Kanadský profesor Lawrence Peter formuloval základní zákon platící pro hierarchickou společnost: "In a Hierarchy every employee tends to rise to his own level of incompetence." V českém překladu to znamená, že se každý zaměstnanec v takové společnosti časem stává neschopným. Profesor Peter k tomu dodává, že užitečnou práci mohou vykonávat jen lidé, kteří tento vrcholný stav vlastní existence ještě nedosáhli.

Jsou-li takoví lidé ve špičkové funkci, začnou žvanit, tedy chovat se podle dalšího pravidla (někdy připisovaného Murphymu): "Spent sufficient time to prove a need and the need will disappear." Volně přeloženo: Mluv dostatečně dlouho o tom, že je nutné něco udělat a potřeba to udělat zmizí.

Pravdivost Peterova zákona a jeho okrajových výroků velmi pěkně potvrzuje česká vláda. Zejména v souvislosti s problémem uprchlíků. Je pozoruhodné, že její neschopnost uniká i jinak bdělým moderátorům veřejnoprávní ČT. Nebo snad již i oni dosáhli …?

Český premiér není schopen odvést ani tak nepatrný kousíček užitečné práce, jakým je vysvětlit zmateným občanům velmi jednoduchého principu nakládání s uprchlíky. Pro uprchlíky totiž existují takzvané přijímací země. To jsou ty první bezpečné, kam utíkající fyzicky vstoupí. Česko takovou zemí není, pokud pomineme vzdušnou cestu třeba ze Sýrie a nebo Libye do Prahy. Nejsme Maďarsko, Řecko nebo Itálie.

Přijímací země má obecně povinnost převzít a vyhodnotit od žadatele jeho žádost. Může uprchlíka buď odmítnout a vrátit tam, odkud přišel, nebo se o něj postarat po dobu, než mu některá z cílových zemí poskytne povolení přijet. Návrat současných uprchlíků do rozvrácených zemí není jednoduchý, proto se o něm moc nemluví.

Česko je typickou cílovou zemí a té nehrozí, že by musela vzít, koho nechce, ať již kvůli barvě pleti, chorobě, nedostatku vzdělání a nebo jakémukoli jinému handicapu.

V současné době směřují uprchlíci především do Evropy. Tady nastává problém, protože většina cílových zemí je součástí EU a tak jim je žinantní vyvěsit cedulku "nepříjímáme".

Sobotkové a spol. tedy hledají čas pro odklad. Třeba si uprchlíky "štědřejští země" rozeberou a bude po starosti.

Může samozřejmě vypuknout situace takového rázu, že se uprchlíci, čekající v přijímací zemi (Itálii a Řecku především), dozvědí, že už v Česku nebudou kvůli barvě pleti, chorobě a nebo jen tak kvůli vládou indukované xenofobii, vítáni. Nebudou k nám chtít. Vláda udělá z této nouze cnost a bude žvanit o tom, že nemůžeme být jako komunisti a nutit lidi, aby šli jinam, než chtějí. Takže by prý stejně odešli. Zvlášť, když je ten schengenský prostor.

V míře, která se dá vydržet, sleduji internetovou ČT. Argumenty o snadnosti pohybu po Evropě jsem tam zaslechl. Nikoli však velmi jednoduchou otázku ohledně omezení pohybu uprchlíků mezi jednotlivými zeměmi. Ta omezení, administrativní i osobní samozřejmě existují. Schengen je dobrý pro turisty a pro možnost občanů členských států EU jít za prací.

Kvóty padly a tak si vláda může natřásat peříčka a předstírat, že jsme, ale opravdu jsme ochotni pomáhat. Není to povinné a tím odpadá nutnost něco udělat. Těch pár stovek afrických negrů a nebo prožluklých Arabů půjde někam jinam. Hurá.

Lid bude spokojen a ve svém nadšení přehlédne, že neschopnost, projevená vládou ohledně jednoduché věci, je varováním, že se nebude chovat jinak, když půjde o deset miliónů obyvatel Česka. Je to pořád dokola. Je to marné, je to marné…

autor: jr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …