Jiří Mádl: Konec ČT a rozhlasu by byl konec České republiky

14.03.2019 11:45

Jiří Mádl, režisér a herec známý například klipem Přemluv bábu, se rozpovídal v rozhovoru pro Revue Forum. Připomenul, proč natočil Přemluv bábu, a vymezil se proti Zemanovi s Babišem. „To je prostě kluk z prognosťáku, který je dávno chycen a vychován,“ popsal prezidenta. A samozřejmě nezapomenul bránit veřejnoprávní média, bez kterých by prý nastal konec společenské smlouvy.

Jiří Mádl: Konec ČT a rozhlasu by byl konec České republiky
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jiří Mádl

Jednou z otázek, kterou dostal, bylo, zda se známé osobnosti mají vyjadřovat k veřejnému dění. „Nerozděloval bych to na veřejné a neveřejné. Myslím si, že by se každý měl vyjadřovat v rámci slušnosti, tak jak to cítí,“ tvrdí Mádl. V rámci vyjadřování přidal i kontext, proč v Přemluv bábu vystupovali proti levici: „Tehdy padal všeobecný konsensus, že paktovat se s komunisty není možné. A ČSSD prolomila tuhle bariéru. Navíc probíhalo naše předsednictví Evropské unii a oni vyvolali hlasování o nedůvěře vládě. Sami ji tak svrhli, i když neměli žádný jiný plán. Byla to pro nás celosvětová ostuda. Klip byl tedy reakcí na některé konkrétní kroky, nikoli proti levici jako takové.“ Další video údajně nechystá, prý by nakonec bylo spojováno s Přemluv bábu a bylo by spíše ke škodě.

Anketa

Vadí vám výrok Václava Klause ml. o EU a Židech?

4%
96%
hlasovalo: 21460 lidí

Mádla se také ptali, co ho popouzí: „Určitě snaha Ruska mít nás ve sféře svého vlivu. Je toho hodně, ale nejvíc mě mrzí, co dělá prezident Zeman, i když si zároveň myslím, že mu sami občas dáváme prostoru k vyjádření víc, než je na člověka jeho typu zdrávo.“ Zeman a Rusové jsou podle něj dávno domluvený pakt. „To je prostě kluk z prognosťáku, který je dávno chycen a vychován,“ popsal prezidenta.

Více mu vadí premiér Andrej Babiš. „To je totiž model člověka, který vzešel z minulosti, který na poslední chvíli zachytil to už skoro odcházející naivní a špatné v nás Češích, břinknul do toho a ono se to jako domino svezlo na zem. Už nejde o toleranci toho, že je estébák, ale o to, že lidé z něj podle mě podvědomě cítí prospěch. Je to jednoduchý žebřík, který mnoho lidí nestojí více než přivření očí a elastický přístup k hodnotám.“

Padla i otázka na veřejnoprávní média a jejich nutnost. Mádl si myslí, že nutná jsou. „Jakmile skončí Česká televize a Český rozhlas v podobě, jak je známe, skončí kulturně a duševně tato země. Veřejnoprávní média vznikla na společenské smlouvě, že se budeme navzájem kultivovat, bavit, pravdivě informovat a nikdo nesmí mít na tuhle službu politický vliv. A když padne tohle médium, padne i tato společenská smlouva a smýšlení o naší zemi určitým způsobem. To by byl prostě konec,“ varuje herec.

Rozhovor ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…