Jiří Menzel: Chytří lidé z Česka utekli, takže rozhodují voliči Zemana

04.04.2017 11:42

Režisér Jiří Menzel poskytl rozhovor serveru Seznam Zprávy. Strefoval se v něm do diváků, do českých filmařů, ale stranou jeho pozornosti nezůstali ani čeští prezidenti.

Jiří Menzel: Chytří lidé z Česka utekli, takže rozhodují voliči Zemana
Foto: Martin Kovář
Popisek: Jiři Menzel s chotí

Velkým prezidentem byl podle jeho názoru Edvard Beneš, kterého považuje za velmi chytrého člověka, který udělal mnoho pro vznik Československa. Beneš dokázal přesvědčit západní politiky, že existuje československý národ, a dokázal „trošku okrást Poláky, trochu Rumuny, úplně Maďary a Rakušáky. Zařídil, že tady zůstal ten průmysl, který vybudovali Němci pro Rakousko. Je to dobře. Beneš byl strašně obratnej,“ ocenil druhého československého prezidenta Menzel.

Poměrně příkrý byl k českým divákům. Zdá se mu, že se v České republice produkuje až moc filmů a ne vždy jsou kvalitní. Problém je prý i s diváky. „Český divák blbne. Když promítáte něco, co vzniklo třeba už před pětadvaceti lety, tak ty diváky už to nezajímá a ty filmy, co už jsme dělali v šedesátých letech, ty jsou pasé. ... Divák se změnil a já už tomu moc nerozumím,“ přiznal host.

Anketa

Vadí vám, že Eiffelova věž nebo Braniborská brána nesvítí ruskými barvami?

91%
9%
hlasovalo: 5674 lidí

Celý rozhovor naleznete zde

Anticharta je něco, co je v českém národě zakořeněno. Za války celý Čechy sloužily Němcům, ale odnes' to Vlasta Burian. Sloužil každej, kdo platil příspěvky do strany, každej kdo hlasoval, ale musel se najít někdo, kdo to odnes',“ podotkl Menzel. Dnes se ukazuje na lidi, kteří podepsali tzv. Antichartu. Menzel ji podepsal, ale nepovažuje to za vlastní selhání. Považuje to za chybu lidí, kteří ho k podpisu Anticharty donutili.

„To je ta naše česká povaha. My jsme malí a my jsme přizpůsobiví. A taky za posledních sto let odešlo hrozně moc chytrejch lidí ... a rozhodují voliči pana Zemana,“ posteskl si.

Nechápe navíc, jak mohou dnes lidé volit komunisty. Považuje je za rakovinu, protože ten jejich systém nikde ve světě za normálních podmínek nefunguje. Jenže někteří lidé byli spokojeni s někdejším vůdcem komunistické strany Miloušem Jakešem a volí komunisty dodnes. „Ty, co volili Milouše, tak teď volej Miloše, on v tom není moc velkej rozdíl,“ rýpl si na závěr.

To jste hezky shrnul, pochválila režiséra Renata Kalenská, která s Menzelem rozhovor vedla. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…