Jiří Ovčáček natvrdo: Halík vzal antizemanovský prapor z chrámu páně a utíkal s ním do ulic

27.04.2016 17:56

Hostem dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu byl mluvčí hradní kanceláře Jiří Ovčáček. Ten odpovídal na otázky Heleny Šulcové o názorech prezidenta Zemana na uprchlickou krizi, kvóty, promluvil i o Tomáši Halíkovi, Andreji Babišovi i o kauze Čapí hnízdo.

Jiří Ovčáček natvrdo: Halík vzal antizemanovský prapor z chrámu páně a utíkal s ním do ulic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman a Jiří Ovčáček

„Pokud jde o přijetí čtyř prvních uprchlíků, které máme přijmout na základě kvót, tak uvidíme, jestli jde o metodu jezinky,“ poznamenal Ovčáček s tím, že prezident byl vždy proti kvótám a je třeba, aby vláda „jasně odmítla kvóty a odmítla jejich naplňování“ a také předešla tomu, že se kvóty zcela naplní.

Vláda by podle něj měla být razantnější, vzít si příklad z Polska a Maďarska. Je třeba ochránit občany České republiky. Nikdo totiž nezaručí, že z těch 2 600 uprchlíků nebudou někteří radikálové. A proto je třeba se přidat k žalobě Slovenska vůči EU kvůli kvótám.

„Pan prezident se schází s občany České republiky pravidelně a neplánuje schůzky s uprchlíky,“ řekl Ovčáček s tím, že schůzka s uprchlíky by byla propagandistická, a to je záležitost neziskových organizací, nikoli prezidenta.

Zeman vidí jako řešení k uklidnění situace založení uprchlických táborů na řeckých ostrovech.

Halík vzal antizemanovský prapor z chrámu páně, udeřil Ovčáček

„Já musím Tomáše Halíka zklamat,“ poznamenal Ovčáček a jal se strefovat do katolického kněze za to, že dělá rozdíly mezi oligarchy. Mluvčí tak přišel s termínem „polepšený oligarcha“, kterým častoval Luďka Sekyru, o němž se Halík vyjádřil jako o dobrém člověku.

„Tomáš Halík se rozhodl, že vezme prapor, ten antizemanovský, z chrámu páně, a utíkal s ním do ulic,“ podotkl Ovčáček a dodal, že Martin Nejedlý rozhodně není oligarcha, nýbrž podnikatel a rozhodně není Zemanova spojka do Kremlu.

Ovčáček předpokládá, že i navzdory žalobám zůstane Nejedlý ve funkci prezidentova poradce. Nechce mluvit za něj, tudíž se uvidí, co Zeman řekne.

Pražané a pražská kavárna

„To je příliš silné stanovisko,“ řekl Ovčáček o klesajících preferencích prezidenta Zemana. Vysvětlil také, že je velký rozdíl mezi Pražany a pražskou kavárnou, kdy Pražané prezidenta mají rádi, a kavárna je jen několik elit, které marně očerňují prezidenta a „teď tiše pláčí“. Pokles preferencí zhodnotil jako „drobný výkyv“.

„Já v tom nevidím vůbec žádný problém, že policisté přišli s tou záležitostí na FAMU, ty vlajky tam visely mimochodem, nikdo je nesundal,“ řekl Ovčáček s tím, že policisté postupovali zcela správně.

Dodal, že podrobně sleduje všechny Zemanovy odpůrce a jejich postupy, které se podle něj budou do budoucna velmi hodit. Na otázku, k čemu se tyto poznatky budou hodit, řekl Ovčáček: „Uvidíme.“ Následně poznamenal, že jeho návštěvy krajů nejsou žádnou kampaní a že by lidé byli nešťastní, pokud by se měl změnit.

„Já ten pojem pražská kavárna považuji za sociologický, který plně vystihuje ten netolerantní svět,“ řekl Ovčáček a dodal, že jde o vulgární, netolerantní skupinu lidí, která brání svobodné diskusi.

„Já bych hovořil o tom, že to je potvrzení korektních vztahů mezi panem prezidentem a Andrejem Babišem,“ okomentoval čtvrteční návštěvu prezidenta Zemana na Čapím hnízdě, kde mimo jiné budou i děti z Klokánků, které dlouhodobě podporuje.

reklama

autor: spa

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…