Jiří Ovčáček přednášel to, co vždycky, a na konci tiskovky zaskočil nevídanou věcí. Věcí života a smrti

14.02.2017 12:02

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček na své pravidelné tiskové konferenci mimo jiné sdělil, že prezident dnes odeslal dopis Ústavnímu soudu ohledně zákona „lex Babiš“, ve střetu zájmů

Jiří Ovčáček přednášel to, co vždycky, a na konci tiskovky zaskočil nevídanou věcí. Věcí života a smrti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček

„Pan prezident dnes odeslal dopis předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému a podal podnět ohledně zákona lex Babiš, ve střetu zájmů. Navrhuje zrušení paragrafu 4a, 4b, 4c,“ řekl Ovčáček s tím, že podle prezidentova názoru je část normy v rozporu s článkem 11, odstavce 1 Listiny práv a svobod. Zmínil pak také otázku vlastnického práva. Podle něj je dokonce možné, že zákonem lex Babiš jsou porušovány i některé mezinárodní úmluvy.

Ovčáček následně zmínil i další aktivity hlavy státu – kdy například podepsal blahopřejný dopis německému prezidentu Franku Walteru Steinmeierovi k jeho zvolení a pozval jej na státní návštěvu, či že se dnes setká s novým vedením Asociace krajů ČR a s nově zvolenými hejtmany a hejtmankami. Večer pak odjede na třídenní návštěvu do Královéhradeckého kraje. 

Krátce předtím se však setká ještě s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO), kdy s ním probere téma zákona o národních parcích. „Je znám kritický názor pana prezidenta na rozšiřování bezzásahových zón,“ zmínil Ovčáček s tím, že je důležité si uvědomovat, že v národních parcích nežijí jen zvířata a rostliny, ale také lidé. 

Prezident se také zřejmě během dnešního dne chystá podepsat protikuřácký zákon. „Jak už několikrát řekl, nebude jej vetovat,“ uvedl Ovčáček.

Závěrem pak Ovčáček přednesl poděkování řediteli zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynku Kmoníčkovi za účinnou pomoc při záchraně polského občana v Sýrii, a to z humanitárních důvodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…