Jiří Paroubek napsal nepěkné věci o dnešním vedení ČSSD: Zoufalství maskované zaplacenými průzkumy

10.10.2016 16:47

Nad příčinami prohry, kterou utrpěla v posledních volbách sociální demokracie, se zamýšlí její bývalý předseda Jiří Paroubek.

Jiří Paroubek napsal nepěkné věci o dnešním vedení ČSSD: Zoufalství maskované zaplacenými průzkumy
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Podle jeho názoru vedení ČSSD nevyvodilo žádné závěry z těžkých porážek v komunálních volbách na podzim 2014 a v evropských volbách v květnu 2014. „Vedení ČSSD vytrvale zavíralo oči před alarmujícími výsledky průzkumů veřejného mínění těch přesnějších agentur (TNS Aisa, Median, Sanep). Utěšovalo se spektakulárními průzkumy CVVM i Stemu (tuto agenturu si samo roky platí),“ píše Paroubek.

ČSSD podle něj propadla z hlediska celkové strategie i taktiky, z programového hlediska, z hlediska marketingu, i pokud jde o personální oblast.

„Vedení ČSSD není dlouhodobě schopno udržovat v české politice strategickou iniciativu. Naopak A. Babiš je schopen trvale přicházet s novými a novými tématy. V tom mu vedení ČSSD vůbec nedokázalo konkurovat,“ míní Paroubek.

Kritice podrobil také programovou nabídku ČSSD, která byla podle něj „archaická“. „Věcně správná, ale v zásadě nezajímavá nabídka vytvořená pro stále se zužující část voličů. Sociální demokracie zúžila svou pozornost jen na ‚odborářská‘ témata,“ vyčítá Paroubek sociální demokracii. Ta prý neprojevila žádné ambice zaměřit se na nová témata oslovující nové voličské skupiny.

Zaveďme druhou sazbu korporátní daně pro největší firmy

Paroubek se pozastavil také nad zavedením EET a nad tím, že v televizních šotech se uvádí, že EET přinese do státního rozpočtu ročně navíc osmnáct miliard korun. „To může být velmi pravděpodobné, protože zhruba před deseti až dvanácti lety takový daňový výběr živnostenské daně prostě byl,“ souhlasí s ministrem financí Paroubek. Upozorňuje ale na to, že Babiš nemluví o sobě a o dalších obřích českých firmách, především se zahraniční majetkovou účastí. „Teď by ovšem měl jít Babiš příkladem, aby ukázal zaměstnancům a také živnostníkům, že budou zdaněni spravedlivě nejen oni, ale že budou spravedlivě zdaněny také největší české firmy, často oligopolního charakteru. Tyto firmy, často se zahraniční majetkovou účastí, odvádějí v některých letech na účty svých mateřských společností do zahraničí přes 300 miliard korun. Pokud by alespoň 50–60 miliard z této částky na základě zavedení druhé sazby korporátní daně pro největší firmy zůstalo v zemi, státní rozpočet by byl vysoce přebytkový,“ upozorňuje Paroubek.

Změnit jednostrannou orientaci na atomovou energii

Podle něj sociální demokracii zcela chybí zdůrazňování ekologického akcentu v jejím programu. „Orientace na obnovitelné zdroje energií by ukázala obrat v ekologické politice této strany. B. Sobotka však necelých 24 hodin před volbami ještě hovořil o nutnosti dobudovat Dukovany a časem také Temelín (celkem čtyři nové bloky). To znamená další jednostrannou orientaci na atomovou energii. Zejména mladí voliči a ti ze středních vrstev však tuto archaickou nabídku nechtějí. Chtějí vyváženější energetický mix. V této oblasti musí ČSSD udělat obrat o 180 stupňů,“ vyzývá Paroubek.

ČSSD zaostává v ochraně sexuálních menšin

Sociálním demokratům také vytýká politiku ohledně ochrany sexuálních menšin. „Sociální demokracie v posledních šesti letech ve vztahu k sexuálním menšinám, kromě středověkých blábolů poslankyně Nytrové, nevyprodukovala vůbec nic. Chvilkové pozitivní záchvaty ministra Dienstbiera nikdo nebere příliš vážně, a to ani ve vlastní straně, protože Dienstbier v této věci zjevně nemá podporu u premiéra a předsedy ČSSD,“ píše dále Paroubek s tím, že Sobotka se zkrátka chová jako člověk, který prošel katolickou výchovou a změnu v této oblasti je ochoten připustit jen pod největším tlakem.

Sociální demokracie se prý díky nejednoznačnému postoji k homosexuálům připravila o alespoň částečnou podporu této menšiny a získávat zpět ztracené pozice v této společenské skupině nebude jednoduché.

Posláním ANO je dosáhnout umístění vojenské základny USA

Paroubek také upozornil na vyjádření viceprezidentského kandidáta Republikánské strany USA Pence o tom, že republikáni v případě svého volebního vítězství budou chtít vybudovat ve střední Evropě protiraketovou základnu na území Polska a ČR. „Sociální demokracie je jediná, kdo může celé věci zabránit,“ myslí si Paroubek.

Píše také, že projekt hnutí ANO nepochybně vznikl, „když ne přímo z návodu, tak s pozitivním postojem amerických zpravodajských služeb“. „A jedním z poslání hnutí ANO je, kromě destrukce českého stranického systému, dosáhnout umístění vojenské základny USA na území České republiky. To je Babišovo velmi slabé místo a je třeba na ně trvale útočit,“ vyzývá Paroubek.

Strana nevyužila pozici na ministerstvu školství

Myslí si rovněž, že sociální demokracie vůbec nevyužila svou pozici na ministerstvu školství, kde došlo významným způsobem k navýšení rozpočtu pro mládež a sport, a neučinila z této věci velké politické téma. „Je otázka, zda je toho současná ministryně vůbec schopna. Je jistě dobrou technokratkou, ale politicky naprosto neuvažující osobou. Téma mládeže a sportu je velké téma, které by ČSSD měla v souvislosti s posledními velkými neúspěchy českých hokejistů a fotbalistů, ale i malým úspěchem na olympijských hrách, okamžitě zvednout. I jako téma prevence proti kriminalitě mládeže,“ myslí si Paroubek.

Vedení strany musí přicházet se strategickou iniciativou

Vedení ČSSD musí podle Paroubka denně přicházet se strategickou iniciativou. „Každý týden jedno velké téma. Ta témata by se měla pohybovat v rámci těch hlavních programových bodů. K nim samozřejmě patří i body v sociální oblasti a v lidskoprávní agendě, zejména v ochraně práv pracovníků, v růstu mezd, ochraně zájmů celých vrstev a skupin občanů, počínaje učiteli, přes policisty a, nikoli na posledním místě, lékaři a zdravotnickým personálem konče,“ píše dále Paroubek.

Špidlu na MPSV

Připouští, že lze očekávat, že Babiš bude těmto oblastem věnovat velmi pragmatickou pozornost také a bude se snažit ukazovat, že on je ten, kdo pouští peníze pro tyto vrstvy občanů, včetně navýšení důchodů důchodců. „I proti tomu existuje obrana, ale znamená to, aby premiér a ministři, zejména ministryně práce a sociálních věcí, byli schopni tyto věci dobře argumentovat na veřejnosti. A pokud toho dosavadní ministryně práce nebude schopna, nabízí se za ni dobré náhrady: V. Špidla nebo Z. Škromach,“ doporučuje Paroubek.

Tento svůj nápad dále rozvádí: „U V. Špidly by se jeho jmenováním do čela MPSV zabily dvě mouchy jednou ranou. Byl by jistě v oblasti, kterou v minulosti skvěle zvládal a kde má evropský rozhled, jistě skvělým ministrem. A současně by byl zbaven svého vlivu na program ČSSD, jehož je retardačním činitelem,“ tvrdí Paroubek.

Pokud chce B. Sobotka ČSSD úspěšně dovést k příštím volbám a vyhrát je, měla by ČSSD podle Paroubka zvolit stejný model, jako byl zvolen před volbami v roce 2002. Předsedou strany se stal někdo jiný nežli premiér Zeman. „V té době se předsedou strany stal Špidla, který ji s úspěchem vedl jako nový lídr do voleb. M. Zeman v čele vlády odpracoval velmi solidně svou práci, ale byl v té době, pokud jde o podporu voličské veřejnosti, na svém minimu,“ připomněl Paroubek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…