Jiří Paroubek sepsal obsáhlé vyjádření k rozpočtu: Topolánek a Nečas zavraždili růst, který já jsem připravil

26.09.2015 19:01

Expremiér Jiří Paroubek jen nevěřícně kroutí hlavou nad tím, s jakou lehkostí mnozí ekonomičtí analytici s názorem lidí nepolíbených praxí nabádají dnešní kabinet snad až k tomu, aby sestavil vyrovnaný rozpočet. Podle někdejšího předsedy vlády přitom právě levice postavila českou ekonomiku na nohy, a vytvořila tak velké rozpočtové rezervy, že se z ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) mohl stát nejlepší ministr financí.

Jiří Paroubek sepsal obsáhlé vyjádření k rozpočtu: Topolánek a Nečas zavraždili růst, který já jsem připravil
Foto: hns
Popisek: Předseda NS-LEV21 Jiří Paroubek

„Ekonomická fronta českých novinářů se příliš nemění. Přijetí státního rozpočtu vládou je pro tyto lidi vesměs zcela nepolíbené praxí a pohybující se stále v zajetí odumřelého neoliberalismu příležitostí předvést své omšelé názory. Ano, jsou to titíž publicisté, kteří po sedm let podporovali Topolánkovu a poté Nečasovu vládu. Tedy vlády, které nejprve zavraždily vysoký hospodářský růst, aby jej posléze vyměnily za recesi a stagnaci trvající až do konce dnů vlád pravice v roce 2013,“ poznamenává Paroubek.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Kritizuje např. Lenku Zlámalovou, Pavla Párala nebo Lukáše Kovandu za to, že nabádají vládu k něčemu, co vlastně nedává smysl. Volají po co nejnižším schodku, aniž berou v potaz, že ekonomický růst je třeba podpořit. Vláda má navíc odpovědnost za policisty, učitele a další státní zaměstnance, bez nichž se neobejdeme. Levice si toho byla vždy vědoma a cítil to tak prý i Jiří Paroubek, který českou vládu vedl v letech 2005 a 2006.

Když opouštěl křeslo premiéra, měl jeho nástupce Mirek Topolánek k dispozici 156 miliard v rozpočtové rezervě, a to je něco, na co ekonomičtí analytici často zapomínají a levici kritizují za to, že zemi zbytečně zadlužila. Pravice následně použila vytvořené rezervy na krytí schodku.

Celý komentář najdete zde

„Ten pak byl nikoli faktických 80 miliard korun, ale účetně pouhých 20 miliard korun. A Kalousek byl nejlepším ministrem financí na světě. No a zbytek těchto rezerv byl vlastně spálen v roce 2009 při pokrytí obřího finančního schodku fakticky dosahujícího 224 miliard korun,“ uzavírá svůj komentář expremiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…