Jiří Paroubek si podal partu kolem ministra Petříčka a zastal se Hamáčka! Puč, debakl, burleska...

18.02.2021 21:06

Někdejší premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek se vyjádřil k nedávnému dění ve své bývalé straně, kdy vyplavala na povrch informace, že dosavadní místopředseda a ministr zahraničí Tomáš Petříček chce v čele partaje nahradit Jana Hamáčka. K tomu má sice výhrady, ale „ta druhá parta“ mu vadí víc. Řeč byla i o vlivném muži v pozadí. „Nakonec se pokus o puč změnil spíš v burlesku.“

Jiří Paroubek si podal partu kolem ministra Petříčka a zastal se Hamáčka! Puč, debakl, burleska...
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Anketa

Pokud by vláda vyhlásila totální a úplný lockdown na 14 dní, byli byste pro?

66%
34%
hlasovalo: 23233 lidí

Paroubek z takové informace podle svých vlastních slov byl i nebyl překvapený. „Nebyl jsem překvapený proto, že znám celou tu zájmovou skupinu kolem Pokorného a Pocheho, která si za každou cenu chce udržet vliv na sociální demokracii, a to i když to pro tuto stranu bude zcela smrtící objetí,“ napsal. Překvapený byl naopak údajným nedostatkem soudnosti všech protagonistů příběhu. „Tedy Petříčka, Pocheho, Netolického, Šmardy a Štěcha,“ upřesňuje Paroubek.

Proti současnému předsedovi strany Hamáčkovi by prý Paroubek mohl mít celou řadu výhrad. Je ale ochoten uznat některé jeho kvality. „Není vizionář, není to rozený stranický lídr, ale lidé jej chápou jako úspěšného ministra s velmi vysokou popularitou. Tato jeho popularita a popularita jeho kolegyně Jany Maláčové je vlastně v současné době jediným aktivem, které vedení ČSSD v politickém boji má,“ domnívá se expremiér.

„Na druhé straně proti Hamáčkovi stojí Petříček, Poche, Dolínek a vlastně celá tato podařená pražská skupina funkcionářů ČSSD. Je potřeba říci, že tito lidé naprosto prohráli všechno, co se v Praze za posledních deset let prohrát dalo,“ tepe Paroubek Hamáčkovy konkurenty. ČSSD měla kdysi podle expremiéra v Praze silné politické zázemí. „To všechno tihle Dolínkové, Pocheové a spol. dokázali promarnit. A teď by měli odvahu začít tento svůj ‚styl‘ prosazovat v celé republice. To je nehorázná drzost. Vlastně i ostuda a urážka nejen všech zbývajících členů ČSSD, ale také voličů,“ soptil dál politický matador.

Podle Paroubka se však nakonec Petříčkovým ambicím podpory nedostalo a z celé akce se stal „debakl a burleska“. Odhaluje nám také něco málo ze zákulisí sociální demokracie. „Ukazuje to jediné. Že sice Pokorný s Pochem stále ještě mají vliv na celé vydavatelství Práva, které jim otiskne vlastně to, co chtějí, ale jaksi nemají lidský materiál. A tihle lidé by chtěli vyvést sociální demokracii z krize... toto je zřejmě ten ‚změněný styl‘, o kterém Petříček mluví.“ Řeč je zde o vlivném zákulisním hráči, právníkovi a někdejším poradci premiéra Bohuslava Sobotky Radku Pokorném.

„Předseda Hamáček by si na sjezdu zasluhoval lepšího, serióznějšího soupeře, majícího poněkud jiné politické zázemí a úroveň, nežli má Tomáš Petříček. Pánové Netolický, Štěch a Šmarda by si měli příště lépe vybírat společnost. Sečteno a podtrženo: první pokus o vnitrostranický puč proti Hamáčkovi nevyšel a změnil se v burlesku,“ zakončil svůj výpad Paroubek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…