Jiří Pehe k těm, co chtějí demonstrovat proti průjezdu Američanů

19.03.2015 9:45

Nad tím, že plánovaný průjezd amerického vojenského konvoje přes Českou republiku vyvolal v naší zemi vášnivé diskuse, se na svém blogu na serveru Aktuálně.cz zamýšlí politolog Jiří Pehe. V úvodu poukazuje na to, že celá věc by se dala odbýt suše tak, že naše země je na základě vlastního svobodného rozhodnutí členem Severoatlantické aliance. A tak by bylo naprosto pochopitelné, že umožní, aby se přes její území přesunul spojenecký konvoj vracející se z vojenského cvičení na Baltu.

Jiří Pehe k těm, co chtějí demonstrovat proti průjezdu Američanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Připouští, že jeden z impulsů k rozvíření vášnivé debaty dali sami Američané, když vysvětlili, že cesta konvoje na základnu v Německu po českých silnicích, spíše než obvyklý přesun techniky po železnici, má být „viditelnou demonstrací“ amerických závazků vůči spojencům v NATO ve světle agresivního chování Ruska na Ukrajině.

Pehe pak hledá odpověď na otázku, proč se v části politického spektra a společnosti vzedmul k průjezdu konvoje takový odpor. Možných odpovědí je prý několik. Především v extrémně levé části politického spektra, ale i v části sociální demokracie, podle politologa nadále panují sympatie k Rusku a odpor ke Spojeným státům, občas i k celému Západu. „Těmto politikům příliš nevadí ruské počínání na Ukrajině, ba naopak, ale jsou schopní snést řadu argumentů o údajně imperialistických choutkách Spojených států,“ tvrdí Pehe.

Kolik z těchto iniciativ platí Rusko?

Americký konvoj na našem území je podle něj pro takové politiky jen vítanou příležitostí tyto postoje otevřeně ventilovat. Pehe také tvrdí, že na plné obrátky pracuje i ruská propaganda, v této souvislosti zmiňuje proruský web Aeronet.cz, který vyzývá odpůrce konvoje, aby blokovali hraniční přechody.

Poukazuje i na to, že na Facebooku se organizují lidé, kteří chtějí házet na projíždějící konvoj rajčata či ho nějak blokovat. „Kolik z těchto iniciativ platí a organizuje Rusko, se asi nikdy nedozvíme, jisté ovšem je, že se o nich v našem svobodném prostředí bude nakonec vážně diskutovat jako o projevech občanského rozhořčení,“ píše Pehe s tím, že je to cena za demokracii.

Pehe také tvrdí, že z prvních anket, aniž by nějak tyto ankety konkretizoval, prý vyplývá, že si naprostá většina hlasujících myslí, že demonstrativní průjezd amerického konvoje přes naše území je v kontextu současného ruského chování naprosto v pořádku.

Celý text je ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …