Jiří Pehe po výročí: Lidé jsou pořád v zajetí komunistických stereotypů

24.08.2018 18:30

Politolog Jiří Pehe se rozepsal pro Český rozhlas Plus o osmičkovém roce jako přehlídce národních traumat. Podle jeho slov se velká část těch nejdůležitějších historických událostí odehrála právě v letech končících číslem osm.

Jiří Pehe po výročí: Lidé jsou pořád v zajetí komunistických stereotypů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

„První osmičkové výročí tohoto roku nám připomnělo komunistický puč z února 1948. Dalo by se předpokládat, že po pádu komunistického režimu v roku 1989 nebude problém nahlížet na toto výročí jednotně. Vždyť kdo by neocenil, že jsme se zbavili nesvobody i okupačních vojsk. Jenže žijeme v zemi, kde i třicet let po pádu komunistického režimu působí komunistická strana, a kde nemalá část společnosti vzpomíná na dobu před rokem 1989 s jistou nostalgií,“ poznamenal Pehe. 

Podle něj je mnoho starších lidí dodnes v zajetí mentálních stereotypů komunistické éry. „Tato schizofrenie národní mysli není ovšem nic nového,“ poznamenal Pehe. Podle něj je škoda, že jsme si v květnu důkladněji nepřipomínali výročí druhé pražské defenestrac z roku 1618.  

Původní text ZDE.

„Hlubokými traumaty jsou i právě připomínané výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy a nadcházející osmdesáté výročí mnichovského diktátu. Národ je rozdělen zejména v pohledu na to, zda jsme se měli v obou případech bránit, zda příliš snadná kapitulace nepokřivila na generace národní charakter,“ sdělil Pehe. 

Připomněl i výročí roku 1918. „Stát, jehož vznik slavíme, už neexistuje. Což jistá část společnosti může považovat za důkaz jeho neživotnosti. A jiní mohou poukazovat na to, že za prvních sto let národní nezávislosti jsme si z různých důvodů dokázali vládnout sami zatím jen zhruba polovinu tohoto času. A jistě zazní i hlasy, že i ono zhruba půlstoletí, kdy jsme si vládli bez Berlína nebo Moskvy, ukazuje, že si vládnout příliš neumíme a zároveň ani neumíme produktivně spolupracovat v rámci nadnárodních celků, jako je EU, do nichž jsme vstoupili svobodně,“ zmínil Pehe.

Závěrem pak dodal, že není divu, že každé letos připomínané kulaté výročí je obklopeno kontroverzemi a protesty. „Možná mají tyto kontroverze jistý terapeutický účinek, ale nejspíš si všichni oddechneme, až bude rok 2018 za námi,“ uzavřel Pehe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …