Jiří Pehe se po vraždění v Paříži podíval do českých médií a prý se zděsil. Sepsal tedy největší nesmysly, které si tu prý vykládáme

16.11.2015 22:07

Páteční události a to, co se dělo po nich, zaujalo i známého politologa a politického komentátora Jiřího Pehe, který podle svých slov sleduje vždy při podobných masakrech zahraniční média, a to nejen kvůli kvalitě informací, ale údajně i z důvodů jakési mentální hygieny. Přesto prý nelze nechat některá domácí vyjádření zcela bez povšimnutí.

Jiří Pehe se po vraždění v Paříži podíval do českých médií a prý se zděsil. Sepsal tedy největší nesmysly, které si tu prý vykládáme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Podle politologa mezi ně například patří údajně velkohubé výzvy předních politiků, že je třeba okamžitě uzavřít evropské hranice a vybudovat z Evropy jakousi pevnost, jak požadují Andrej Babiš či Miloš Zeman. „O potřebě lepší kontroly vnějších hranic se ve světle uprchlické krize mluví už nějakou dobu a EU se snaží tuto kontrolu zlepšit. Ale nejde to rychle,“ píše Pehe, který se ptá, jak se asi dají neprodyšně uzavřít hranice, když část hranic EU tvoří Středozemní moře. „Možná nám to vysvětlí prezidentův mluvčí Ovčáček, který dokáže vysvětlit všechno,“ nezapomněl si Pehe rýpnout směrem na Hrad.

Podle něj je důležité, že v okamžitém opevnění evropských hranic je zabudována premisa, že se tak ztíží cesta teroristů do Evropy. „Jenže řada teroristů, ukazuje se, jsou evropští občané,“ připomíná Pehe, podle něhož samozřejmě Islámský stát může riskovat, že se nákladně vycvičení teroristé utopí, ale zdravý rozum napovídá, že ani okamžité uzavření evropských hranic riziko terorismu nijak nesníží.

„Proč čeští politici a někteří komentátoři nemohou počkat se soudy o identitě teroristů na francouzské vyšetřovatele. Nemělo by jim být nápadné, že se u zabitého teroristy najde pas? Proč by si ho do sebevražedného útoku bral, pokud to není především proto, že je falešný, a má tudíž zamést stopy?“ táže se dále někdejší ředitel Politického odboru Kanceláře prezidenta republiky za Václava Havla a dodává, že je podle něj směšné, jak někteří levicoví experti dávají teroristické akce do souvislosti s tím či oním zásahem západních zemí na Středním východě.

Boj s teroristy je nutný. A vyřeší uprchlickou krizi

„Západní ozbrojené intervence se moc nepovedly, ale odkud proboha vědí, že by k teroristickým útokům nedocházelo i bez jakéhokoliv vměšování Západu na Středním východě? Navíc jak by se takové nevměšování dalo v dnešním globalizovaném světě zařídit?“ napsal Pehe, který připomíná, že se teroristické útoky konaly už před tím, než USA a spojenci intervenovali kupříkladu v Iráku nebo Libyi. „V podobném duchu se nesou výzvy, že raději, než vyhlašovat teroristům válku, bychom se měli pokusit nepřátele pochopit,“ dodal s tím, že ho zaujal názor generála Andora Šándora, že je válka proti terorismu nesmysl a musíme prý řešit, proč nás muslimové nenávidí.

„To je pozoruhodná logika. Už proto, že terorismus nepáchají obyčejní muslimové, ale fanatici,“ vzkázal politolog na dálku Šándorovi a dál reagoval na ty, kteří tvrdí, že válka s terorismem není to správné řešení, protože boj s nestátním nepřítelem nemůžeme vyhrát. „Jádro Islámského státu operuje na specifickém území a se svými 30 tisíci bojovníky se vysmívá celé západní civilizaci, která utrácí stovky miliard na zbrojení a výcvik svých armád,“ napsal Pehe, podle něhož je tedy válka s terorismem zcela namístě, protože by dobytí těch částí Sýrie a Iráku, odkud IS organizuje odporné a zbabělé teroristické útoky, trvalo dobře zorganizované západní armádě jen pár dnů. „A kdyby se přesunuli jinam, musí stát, na jehož území se nacházejí, vědět, že Západ zaútočí i tam,“ má spisovatel jasno.

Celý text si můžete přečíst ZDE.

„Vyřešila by se tak i podstatná část uprchlické krize, protože lidé prchají ze Sýrie proto, že ztratili naději, že se kdy budou moci vrátit domů,“ vidí Pehe na boji s terorismem další pozitiva a připomíná často opakované klišé, že je třeba důsledně oddělovat obyčejné muslimy a uprchlíky, protože mnozí prchají právě před IS, od fanatiků. „Nevíme, zda k proměně mladíka, který je občanem západní země, v teroristu přispívá něco, co je údajně inherentně zabudováno v islámu, jak tvrdí někteří naší experti, anebo sociální vyloučení,“ zakončil politolog svou analýzu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…