Jiří Pehe spráskal vládu kvůli kvótám. Co si o nás proboha v Bruselu pomyslí?

12.06.2015 9:47

Filozof a politolog Jiří Pehe se na svém blogu na serveru Aktuálně.cz zamýšlí nad otázkou uprchlíků. Dle jeho názoru česká vláda v této věci nedůstojně kličkuje.

Jiří Pehe spráskal vládu kvůli kvótám.  Co si o nás proboha v Bruselu pomyslí?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Česká republika, jak známo, se nechce zapojit do Bruselem navrhovaného programu, v jehož rámci by každá členská země musela přijmout jistý počet uprchlíků na základě kvót,“ podotýká Pehe s tím, že ministr vnitra Milan Chovanec následně ve své zprávě vládu varoval, že české odmítnutí kvót nemusí být na evropské úrovni kladně přijato. 

Navíc ani odmítnutí nemusí Českou repubiku povinnosti přijmout uprchlíky na základě stanovených kvót zprostit, protože o kvótách se rozhodne v Evropské radě kvalifikovanou většinou,“ konstatuje Pehe.

Původní text čtěte ZDE.

Vláda nakonec dala ministru Chovancovi mandát pro jednání v příslušném evropském výboru, ale nesdělila, jaký mandát to přesně je. V obecné rovině jen informovala, že dál trvá na svém odporu ke kvótám. Česká republika je prý ochotná přijmout určitý počet uprchlíků dobrovolně s tím, že bude moci ovlivnit, jaké lidi a v jakém množství by přijala. To je stanovisko, které ovšem ostatní země Unie jen těžko uspokojí,“ pozastavuje se politolog. 

Podle něj tak mohou Češi na evropské úrovni vzbudit nelibost hned dvakrát. Kvůli odmítání kvót a kvůli svému poněkud vychytralému postoji v otázce, které uprchlíky by dobrovolně přijali, pokud už by nějaké přijali. „V tomto vychytralém postoji se bohužel zase jednou vyjevuje neobyčejný nedostatek solidarity naší země se zbytkem Evropské unie,“ uzavírá Pehe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…