Jiří Pehe zúčtoval se Zemanem kvůli H-Systemu. A pan Rychetský, ctihodný soudce, tehdy místopředseda jeho vlády...

02.08.2018 22:10

Nad tvrzením, že v kauze H-Systém selhal stát, ke kterému po schůzce na Pražském hradě společně došli předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal s prezidentem Milošem Zemanem, kroutí hlavou politolog Jiří Pehe. V tomto prohlášení totiž shledává jisté prvky paradoxu. „Oznámit občanům, že stát selhal v době, kdy byl bývalý politik a dnešní předseda Ústavního soudu jedním z jeho nejvyšších představitelů, je poněkud matoucí,“ napsal Pehe na svém blogu na serveru Aktuálně.cz a dodal, že podobně to vidí i se Zemanem a Babišem.

Jiří Pehe zúčtoval se Zemanem kvůli H-Systemu. A pan Rychetský, ctihodný soudce, tehdy místopředseda jeho vlády...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Slova Rychetského, že v kauze H-System selhal stát, zejména v 90. letech, jsou sice nepochybně pravdivá, jenže při vší úctě k respektovanému předsedovi Ústavního soudu nelze zcela zapomenout, že Rychetský byl místopředsedou Zemanovy vlády a předsedou Legislativní rady vlády v letech 1998 až 2002, připomněl Pehe.

Stát je podle něj sice dosti abstraktní entita, ale v každé zemi ho na nejvyšší úrovni řídí vláda, výkon jeho funkcí pak zabezpečuje státní správa, justice, armáda, policie, atd. „Oznámit občanům, že stát selhal v době, kdy byl bývalý politik a dnešní předseda Ústavního soudu jedním z jeho nejvyšších představitelů, je tudíž poněkud matoucí,“ dodává politolog.

Dále poukázal na to, že i Miloš Zeman byl přece v 90. letech předsedou sociální demokracie a v letech 1998 až 2002 předsedou vlády. „To je politik, který později v roli prezidenta zastavil svojí skandální abolicí trestní stíhání hned několika trestně stíhaných podnikatelů z kauzy H-Systém. Politik, jehož okolí se v době poněkud chaotické privatizace dávalo slyšet, že je třeba utéct před právníky,“ zdůraznil Pehe a dodal, že kauza H-Systém je jedním z mnoha důsledků této neúcty k právu.

Že se nyní Zeman chce sám stát účastníkem případného řízení u Ústavního soudu, je podle Peheho o to skandálnější, že část peněz z H-Systému putovala přes tehdejšího šéfporadce Zemana, Miloslava Šloufa, i do pokladny Zemanovy ČSSD. Alespoň to prý říkají předchozí rozsudky v kauze H-Systém.

Stát, který se má prý nyní v kauze angažovat, selhal i tím, že nebyl celá léta schopný přijmout pružnější procesní pravidla pro trestní kauzy a občanské spory, takže se i kauza H-System u soudů vleče už dvacet let. „Co na tom, že v čele státu stáli konkrétní politici, z nichž někteří se nad stavem věcí dnes pohoršují. Včetně Andreje Babiše, jehož hnutí ANO ovládá už pátým rokem ministerstvo spravedlnosti,“ uvedl Pehe.

Velký problém politolog shleává i v tom, že kauza H-System se nyní stala tou nejviditelnější z mnoha tunelářských skandálů minulosti. Pomoc státu postiženým v kauze H-System tak podle něj může spustit lavinu žádostí o odškodnění i ze strany postižených v mnoha dalších kauzách.

Původní zdroj ZDE

A jelikož politici, kteří navrhují zásah státu v kauze H-System, navozují dojem, že viníkem je stát z 90. let, zatímco ten dnešní, pod jejich vedením, má na to, aby tehdejší selhání řešil, není podle Peheho vůbec od věci zmínit nedávnou zprávu předsedy Nejvyššího kontrolního úřady Miloslava Kaly pro prezidenta Zemana. „Kala charakterizuje fungování současného státu jako nefunkční a leckde v rozkladu,“ upřesnil politolog.

Kala hodnotil čtrnáct fungování státu ve čtrnácti oblastech a žádná prý nesplňuje kritéria moderního a funkčního státu EU. Společným jmenovatelem podle něj je, že stát neumí čelit silným zájmovým a podnikatelským skupinám. „Cynik by mohl říci, že to zní jako výstižný popis situace z 90. let, na niž dnešní politici, mnozí už tehdy aktivní, svalují vinu za skandál okolo H-Systemu,“ napsal na závěr Pehe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…