Jiří Pomeje zemřel: Bolest, ale i zásadní svědectví. Už jste možná zapomněli...

26.02.2019 21:04

V úterý večer přišla smutná zpráva. Herec a producent Jiří Pomeje prohrál boj s rakovinou, zemřel ve věku 54 let. Sociální sítě se chvíli po oznámení jeho skonu, které potvrdil Pomejeho blízký přítel Pavel Pásek, začaly plnit nejrůznějšími reakcemi a vzpomínkami, tady jsou někeré z nich.

Jiří Pomeje zemřel: Bolest, ale i zásadní svědectví. Už jste možná zapomněli...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pomeje

Hercovi rakovina napadla kyčelní kloub a následně se mu po roce vrátila do krku. Jiří Pomeje v prosinci podstoupil ozařování, chemoterapii lékaři v jeho případě vyloučili. Začátkem roku byl převezen do soukromé Nemocnice Na Pleši.

Anketa

Ohrožuje Miloš Zeman demokracii v České republice?

11%
89%
hlasovalo: 11167 lidí

Právě začátkem ledna odtud o jeho pobytu informoval sám stomatolog Roman Šmucler. Ten na svém faceboboku uvedl, že Na Pleši popravdě sice nenabízí pacientům žádný velký luxus, ale Pomeje je tam spokojen, jelikož záleží na snaze personálu, než na miliardách. „A pan Pomeje ukazuje ostatním pacientům, že optimismus je v léčbě půlka úspěchu, tak ať mají všichni nemocní co nejlepší náladu a spoustu sil,“ vzkázal na sociální síti.

Lítost nad jeho odchodem bezprostředně vyjádřil také poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD). „To je mi moc líto. Bojoval...ale...,“ postesknul si.

V dobrém na Pomejeho a jeho slova zavzpomínala také reportérka televizního zpravodajství na Primě Karolína Hošek Štruncová. „Ty jsi chytrá holka. Je na tobě jasně vidět, že děláš víc do jídla než do módy, a to je dobře," citovala jeho slova při jednom z jejich náhodných setkání. Sám prý měl jídlo také velmi rád a v souvislosti s tím také pravil, že kdo jí denně chili a česnek, dožije se sta let. 



„No, něco mu klukovi v tom receptu ješte nejspíš haprovalo.. Ale nemohla jsem si nevzpomenout. Odpočívej v pokoji,“ vzkázala Štruncová herci nahoru do nebe.

Šéfredaktor Expres.cz Petr Konečný k Pomejemu napsal, že to sice nebyl Karl Lagerfeld, se kterým se všichni znali minimálně na Facebooku, ale určitě si zaslouží uznání. Pomeje podle jeho slov nebyl „špatnej chlap" a uměl skvěle produkovat vlastní příběh, také proslavit všechny své ženy. „S ním odchází starý šoubyznys devadesátých let. Sbohem,“ rozloučil se s hercem.

Marketingový expert Michael Skřivan na sociální síť umístil fotografii ze svatby Pomejeho a již zesnulé zpěvačky Ivety Bartošové z roku 2008. Se zpěvačkou se manželství rozpadlo o rok později. Marketér k tomu připsal, že „zásadní pár je opět spolu“.

„S hlubokým zármutkem jsme s Veronikou přijali zprávu o odchodu Jirky Pomeje, uvedl starosta městské části Praha Řeporyje Pavel Novotný. Prozradil, že s Pomejem měli hezký zvyk nevynechávat si navzájem žádnou svatbu. Zavzpomínal také, že v září 2014 přijel Jiří Pomeje k nim domů a u baráku mu nezištně složil čtyřicet sololitů od Michala Davida, protože Novotný neměl na kampaň.

„Viděl ve mně sebe a nikdy mi to nezapomněl říct. Moje paní šoubyznys nesnáší a on byl jediným člověkem z branže, kterého měla ráda. Jirka žil jak žil, byl to nezmar a kdo jsme ho znali, dokola jsme smekali před Pavlem Páskem, že ho drží nad vodou. Protože když už na Jirku sral celý svět, včetně nás, Pavel ho padnout nenechal,“ napsal a dodal, že za to mu patří veliký dík. „Je nám strašně líto, že Pomík umřel. Nezapomeneme,“ dodal.

A nechyběla ani reakce novináře a moderátor Luboše Xavera Veselého, který vyjádřil velký smutek a na rozloučenou Pomejemu přiložil fotografii. 

Zdrcený ze smrti Jiřího Pomeje je také režisér Zdeněk Troška. Ten měl s hercem velmi blízký vztah a jeho odchod jej proto velmi zasáhl. „S Jirkou jsme byli velcí kamarádi, udělali jsme spolu několik filmů. Byl to kluk veselý, kamarádský, plný života, plný nápadů a radosti ze všeho, co dělal. Užíval život úplně naplno, byl hodný, ohleduplný, trochu fanfaron, mnohdy neuměl rozlišit skutečnost od přání. A do všeho šel upřímně po hlavě. Je mi to líto. Koneckonců odešel mladý člověk, každého dobrého člověka je škoda,“ sdělil serveru extra.cz značně smutný režisér.

Pomejeho život byl jako sinusoida, jednou nahoře a pak zase úplně dole. Možná i díky tomu zachránil život dvou zoufalých mužů, kteří se mu dovolali do rádia Frekvence 1 a které odradil od sebevraždy, když jim předal své životní zkušenosti ve smyslu, že nepřízni osudu je potřeba postavit se čelem a poprat se s ní.

Poprvé se tak stalo v roce 2010, kdy měl Pomeje na Frekvenci 1 svou premiéru. Do show „Česká noc“ se mu tenkrát dovolal nešťastný muž Pavel. „Jsem v autě a chci to napálit do stromu. Přišel jsem o všechno,“ řekl zmateně do telefonu. Pomeje se ale naštval a odvyprávěl mu vlastní přiběh o tom, jak se pokusil o sebevraždu on. „Vyser se na to a začni být chlap, kurva! Žádná baba, děti, že si všechno ztratil,“ nemazal se s tím Pomeje.

„Ty budeš žít, vole. Ty jsi první člověk, kterého můžu zachránit,“ říkal hlasitě Pomeje, kterého celá situace dostala emotivně na tolik, že se se rozbrečel. Pavel byl tak šokovaný, že přestal mluvit. Pak mu Pomeje zahrál píseň na přání od Věry Špinarové „Jednoho dne se vrátíš“ a ozval se mu i mimo vysílání. Muže od toho, aby si vzal život, odradil a ten skončil v péči odborníků. Pomeje uvedl, že jej taková pomoc velmi naplňuje a kdyby v ní selhal, nemohl by se do vysílání ani vrátit.

Druhým zachráněným můžem pak byl posluchač Jiří, který se dovolal do rádia v noci o rok později a byl také jen krok od sebevraždy. Přišel o ženu, která mu zahynula při dopravní autonehodě. „Chodím po bytě a mám u sebe devítku, asi si hlavu proženu kulkou,“ řekl do zprávy, kterou Pomeje dostal do vysílání.

Pomeje jednal okamžitě, zavolal si na pomoc taxikářku, policii i psychologa. „Neudělej kravinu. Všichni tě chceme povzbudit. Život je hnusnej a je to silný, ale tvoje žena by určitě nechtěla, abys udělal takovouhle věc, musíš žít dál,“ odrazoval a zároveň povzbuzoval muže Pomeje, který i na podruhé byl ve své snaze zachránit život úspěšný.

reklama

autor: nab

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…