Jiří Pospíšil popustil uzdu svému hněvu: Ministr mobilních operátorů musí zmizet

03.02.2017 19:46

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) chrání raději velké operátory, než by se postavil za práva českých občanů. Bližší informace přináší server ihned.cz. Europoslance Jiřího Pospíšila zvoleného za TOP 09 pobouřila tato zpráva natolik, že okamžitě vyzval ministra k odchodu z vlády.

Jiří Pospíšil popustil uzdu svému hněvu: Ministr mobilních operátorů musí zmizet
Foto: TOP 09
Popisek: Jiří Pospíšil

Tento týden europoslanci odhlasovali konec roamingových příplatků za telefonování v zahraničí. Tato dohoda má však svá omezení. Největší spor se na jednáních v Bruselu vedl o velkoobchodní ceny za prodlévání na internetu v cizině. Od velkoobchodních cen se pak odvíjejí koncové ceny pro zákazníky. Europoslanec zvolený za TOP 09 Luděk Niedermayer na sociální síti Facebook napsal, že ministr Mládek raději hájil zájmy velkých operátorů, místo aby se pral za občany. 

„Podle mých informací se jeho vyjednavači postavili na opačnou stranu a horovali za vyšší ceny. Dokonce se prý krátce před jednáním postavili do skupiny zemí, které po vyjednávající Maltě požadovaly, aby parlamentu neustupovali,“ napsal europoslanec. „Kdyby se přitom země jako naše postavily k situaci jinak, mohlo to dopadnout ještě lépe,“ doplnil roztrpčeně Niedermayer. 

„Vysoké velkoobchodní ceny za roaming by jen zvýhodnily nadnárodní operátory. Ti za zprostředkování roamingu platí vlastním lokálním pobočkám, takže si jen peníze přehazují uvnitř jedné korporace. Kdyby byl přitom cenový strop vyšší, tratili by na tom malí národní operátoři, kteří za roaming musí platit svým zahraničním konkurentům,“ pokračoval v popisu situace politik.

Evropská komise prý prosazovala velkoobchodní cenu za 1 gigabyte dat v přepočtu 230 korun. Ministr Mládek se svými resortními kolegy z ostatních zemí prosazovali až 270 korun za 1 gigabyte dat. Europoslanci nakonec  prosadili jen 208 korun za gigabyte, přičemž tato cena se má navíc postupně snižovat a za čtyři roky dosáhne částky jen 81 korun za 1 gigabyte dat stažených v cizině.

Mládkovo ministerstvo obchodu nepopírá, že by původně prosazovalo vyšší cenové stropy, ale členové vlád EU nakonec kývli na návrh europarlamentu. „Cenový strop, který byl nakonec dojednán, podle nás dostatečně nezohledňuje veškeré náklady operátorů na poskytování roamingových služeb,“ uvedl k tomu mluvčí MPO František Kotrba.

Počínání ministra Mládka rozlítilo europoslance Jiřího Pospíšila. Svému hněvu dal průchod na sociální síti Twitter.

„Jestli je toto pravda, tak je to vrchol a na okamžitý odchod ministra mobilních operátorů,“ udeřil Pospíšil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…