Meda Mládková o Jiřím Pospíšilovi: Miluju ho. Kdybych byla mladší...

02.06.2014 10:00

„Milovník umění, kulturní lobbista a kamarád bohatých dam,“ představila moderátorka známého pořadu České televize 168 hodin Nora Fridrichová vítěze letošních eurovoleb Jiřího Pospíšila. Nejen že dokázal získat své křeslo v Bruselu s největším počtem preferenčních hlasů, ale ještě mu dokázal pomoct přestup z jedné strany do druhé, který čeští voliči obvykle zavrhují coby zradu a vyčůranost.

Meda Mládková o Jiřím Pospíšilovi: Miluju ho. Kdybych byla mladší...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Anketa

Měla by Evropská unie vrátit některé pravomoci národním státům?

hlasovalo: 8217 lidí

Maska mediálního miláčka ale prý skrývá některé věci, které už zdaleka nejsou tak pěkné. Následující reportáž začínala výkladem samotného Pospíšila v euforii z volebního triumfu, že po odchodu z ODS se chtěl vykašlat na vrcholovou politiku, dokonce si prý jako novou náplň svého života koupil psa.

Nakonec však vše dopadlo úplně jinak, takže mohl ve štábu TOP 09 nad sklenkou vítězného šampaňského dojatě říkat Miroslavu Kalouskovi „děkuju, Mirku“. „Ne, já děkuju," odpověděl první místopředseda strany v narážce na více než 77 tisíc preferenčních hlasů, které Pospíšil jeho straně přinesl.

Pak se Pospíšil jal na televizní kameru vysvětlovat, že není přeběhlíkem. Pouze prý ve chvíli, kdy se jeho názory začaly rozcházet s ODS, stranu opustil a kandidoval jako nestraník pod programem, který mu vyhovoval lépe.

Vzápětí přiznal, že před loňským sjezdem, poté, co dokázal pro ODS získat vítězství v krajských volbách v Plzni, pociťoval mezi spolustraníky značnou míru animozity proti své osobě, kterou nechápal. Politolog Lubomír Kopeček zmínil, že Pospíšil byl v ODS vždy vnímán jako sólista, což v podmínkách strany v krizi, která se potřebuje semknout, nebývá vnímáno jako nejvhodnější kvalita.

„Pečlivě si leští svou pověst bezkonfliktního politika, vyhýbá se skandálům a říká, co lidé chtějí slyšet,“ řekla o Pospíšilovi redaktorka ČT. Podle redaktora Hospodářských novin Petra Honzejka je bývalý místopředseda ODS velmi zručný politik, který své výhody dokáže velmi dobře a především nenásilně prezentovat a své nevýhody naopak stejně nenápadně skrývat.

ČT posléze připomněla, že Pospíšil se rád prezentuje jako znalec umění. To mu však nezůstalo pouze koníčkem, takže poslanec sedí ve vědecké radě Národní galerie a dokázal do jejího čela navzdory mnoha tlakům protlačit jejího současného ředitele Jiřího Fajta.

Pospíšil však navíc spravuje Nadaci manželů Mládkových a rovněž soukromé Museum Kampa. To se přitom několikrát dostalo do střetu s Národní galerií, která mu odmítla zapůjčit některá díla. Nyní bude správce Pospíšil vyjednávat s ředitelem, který by se bez jeho intervencí do čela galerie nikdy nedostal. Jedná se tedy o zcela zjevný střet zájmů.

„Není to střet zájmů. Vždyť obě ty funkce jsou čestné,“ namítá novopečený europoslanec. Ten se stal oblíbencem mecenášky umění Medy Mládkové, která mu dokonce chtěla odkázat sbírku umění v hodnotě přibližně půl miliardy korun. Pospíšil to odmítl, a tak sbírku spravuje z pozice faktického šéfa správní rady nadace, do které ji Mládková převedla.

„Je vzdělaný, intelektuální, stará se o naše muzeum, a je to dobrý přítel. Co ještě chcete víc?“ zhodnotila jeho kvality sama Meda Mládková. ČT však připomněla, že není první ze starších dam, zabývajících se výtvarným uměním, které Jiří Pospíšil okouzlil. Již dříve měl nadstandardní vztahy se sochařkou Věrou Janouškovou, které před její smrtí spravoval její díla, a dokonce i její dům.

„Neměl jsem z toho žádný prospěch. V posledních letech jejího života jsem se s ní hodně stýkal. Byla tak trošku moje druhá babička,“ vykládal se zjevným pohnutím. Česká televize ale neopomněla připomenout, že Pospíšilovi již dvě starší dámy bez dědiců vložily do správy své celoživotní sbírky v milionových hodnotách.

„Miluju ho. Kdyby on byl starší a já mladší, tak bych se do něj zamilovala,“ potvrdila slova následně mecenáška Mládková. Sama ale prý ví, že vztah Jiřího Pospíšila k ženám se odehrává spíše v rovině duchovní.

Následně Jiří Pospíšil vůbec poprvé sám přiznal: „Nemám klasickou rodinu a žiji sám. Asi proto hrají v mém životě významnou roli ženy starší, které mě obohacují duchovně, nikoliv jinak. Není to žádná vypočítavost,“ ujistil. „Je to možná dáno mou přirozeností,“ dodal posléze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…