Jiří Pospíšil v rádiu: Jsem Čech, ale taky Evropan. Prezidentskou kandidaturu jsem odsunul, teď je hlavní najít kandidáta proti Zemanovi

07.10.2017 18:20

Europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP 09) se v pořadu Luboše Xavera Veselého Pressklub na Frekvenci 1 vyjádřil k aktuálním tématům.

Jiří Pospíšil v rádiu: Jsem Čech, ale taky Evropan. Prezidentskou kandidaturu jsem odsunul, teď je hlavní najít kandidáta proti Zemanovi
Foto: TV Prima
Popisek: Jiří Pospíšil hostem Partie na TV Prima

Úvodem se Pospíšil vyjádřil k možnosti své prezidentské kandidatury. „V tuto chvíli sleduji jednotlivé kandidáty. Svou kandidaturu jsem v tuto chvíli odsunul a přemýšlím, zda někoho podpořím, nebo ne. Důležitá je především jedna věc, aby tady byl protikandidát pro prezidenta Miloše Zemana,“ zopakoval Pospíšil, že vyčkává, zda nějakého ze současných kandidátů podpoří. „Mám dva vytipované, a pokud naplní moji představu, tak je podpořím. Pokud mě zklamou, tak je nepodpořím,“ vymezil si Pospíšil ještě měsíční období. 

„Těžko mohu jednou vyřčené slovo brát zpátky,“ míní pak ještě Pospíšil a zdůvodňuje, proč si tedy ještě bere čas.

Následně se Pospíšil vyjádřil ke Katalánsku. „Respektuji, že určitý národ má právo na sebeurčení. Kataláncům jejich právo neupírám. Ale ve chvíli, kdy menšina, jak se to stalo v Katalánsku, rozhodne o odtržení od Španělska, chybí mi k tomu legitimita,“ sdělil Pospíšil. Odsoudil však zároveň to, co učinila španělská vláda. „Vláda tím násilím celou situaci jen vyeskalovala. Jen doufám, že ve Španělsku nedojde k občanské válce,“ zmínil s tím, že by to pak mohlo poškodit celou Evropu.

Referendum podle jeho slov bylo nelegální. „Myslím si, že bez dohody se Španělskem vyhlašovat nezávislost, to by region velmi významně poškodilo,“ dodal také Pospíšil. 

Své pak Pospíšil řekl také k výsledkům TOP 09 v průzkumech, kdy by se strana ani nemusela do Poslanecké sněmovny dostat. „Počkejme si na výsledek,“ sdělil s tím, že jej děsí to, že vzrůstají populistické a antisystémové strany. Následně podotkl, že věří i v to, že Česká republika zůstane v Evropské unii. „Jsem Čech, ale také Evropan,“ zmínil Pospíšil. 

Tématem rozhovoru byla i problematika másla. „V europarlamentu musíme tvrdě debatovat, proč ve východní Evropě jsou potraviny v jiné kvalitě než jinde,“ míní Pospíšil. Máslo jako takové za evropský problém nepovažuje. „Ať to řeší česká vláda, nikoliv Evropský parlament,“ sdělil Pospíšil. 

Elektronická evidence tržeb, jež pak přišla na přetřes, podle něj šikanuje občany. Stejně tak by zrušil i kontrolní hlášení DPH. Svůj názor „pro“ pak vyjádřil k adopci dětí homosexuálními partnery. 

Pospíšil také sdělil své stanovisko k legálnímu držení zbraní. „Situace v USA je úplně odlišná od toho, jaká je situace v Evropě. Spojené státy mají velmi liberální přístup k držení zbraní. Já horuji pro právní úpravu, kterou máme v České republice,“ poznamenal Pospíšil. „Nechť občané drží zbraně, ale za přísných zákonných podmínek,“ sdělil europoslanec. Podle něj je špatně jak zákaz zbraní, tak i liberální přístup. 

Závěrem pak Pospíšil vyzval všechny občany, aby přišli volit. „Čím více přijde občanů, tím větší má volba legitimitu,“ sdělil Pospíšil závěrem s tím, že on sám podporuje TOP 09 vycházející z myšlenek Karla Schwarzenberga. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…