Jiří Pospíšile, tu kandidaturu na předsedu vám opravdu nedoporučuji. Kalousek vyrazil do protiútoku

24.10.2017 16:43

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek v rozhovoru pro server iDnes.cz potvrdil, že už se nebude ucházet o post předsedy. Současně poslal důrazný vzkaz europoslanci Jiřímu Pospíšilovi. Ten si sice podal přihlášku do TOP 09, ale Kalousek mu ani náhodou nedoporučuje, aby kandidoval na předsedu. Proč?

Jiří Pospíšile, tu kandidaturu na předsedu vám opravdu nedoporučuji. Kalousek vyrazil do protiútoku
Foto: Hans Štembera
Popisek: TOP 09 představila svou Vizi 2030. V tomto roce by ráda například viděla již zavedené euro nebo stejnou životní úroveň jako v sousedním Německu

Miroslav Kalousek v čele TOP 09 vydržel jen dva roky, mezi lety 2015 až 2017. Stranu čeká v listopadu volební sjezd a Kalousek oznámil, že už na předsedu kandidovat nebude. Má k tomu hned dva důvody. Zaprvé si je vědom toho, že TOP 09 ve volbách nijak nezazářila a jako předseda za to přijímá zodpovědnost. 

Má ale ještě jeden důvod. Už v roce 2016 navrhoval, aby vznikl sjednocený blok stran od středu doprava, který by mohl svou silou reálně konkurovat šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Kalousek věří, že tento blok mohl ve volbách uspět a stát se druhou největší silou ve sněmovně. Jeho návrh byl ale odmítnut a česká pravice šla do voleb roztříštěná. Její výsledky tomu odpovídaly.  

Celý rozhovor naleznete zde.

Kalousek proto vyzval ke vzniku společného pravicového bloku tvořeného např. TOP 09, lidovci a hnutím STAN. Dosluhující předseda TOP 09 si je vědom toho, že jeho osoba je určitou překážkou pro vytvoření takovéhoto spolupracujícího bloku, a proto už nebude znovu kandidovat na předsedu strany. Jako bývalý člen KDU-ČSL působí jako červený hadr na býka na některé lidovce. Z podobného důvodu nedoporučil kandidovat na předsedu ani europoslanci Jiřímu Pospíšilovi. Jako bývalý vrcholný politik ODS by podle Kalouska i Pospíšil mohl vzbuzovat nedůvěru.  

„Každý má právo kandidovat. Jiří strašně moc pro TOP 09 udělal a já jsem rád, že do ní konečně i vstoupil, ale kdyby se mě zeptal, zda by měl, nebo neměl, tak bych mu doporučil, ať to nedělá. Přece on je zatížen úplně stejnými limity jako já. Nekandiduji proto, abych nepřekážel integračnímu procesu. Předsudky, které jsou vůči mně z doby mého předsedování v KDU-ČSL, jsou vůči němu zase z doby, kdy byl místopředsedou v ODS. Byl by na tom stejně jako já,“ zdůraznil Kalousek.

V čele TOP 09 by raději viděl někoho, kdo přímo v této straně vyrostl. Sám nechtěl jmenovat nikoho konkrétního, ale kupříkladu pražská poslankyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová už dala najevo, že uvažuje nad kandidaturou na předsedkyni strany. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…