Jiří Přibáň odkrývá, proč Britové ve skutečnosti hlasovali pro odchod z EU

30.06.2016 20:21

Právník Jiří Přibáň, který již řadu let žije ve waleském Cardiffu, kde přednáší na tamní univerzitě, považuje brexit za protest zástupů odsouzených k chudobě proti elitám, které prý na těchto zástupech chudých spáchaly podvod. Samotné vystoupení Británie z EU považuje Přibáň za velkou chybu.

Jiří Přibáň odkrývá, proč Britové ve skutečnosti hlasovali pro odchod z EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Přibáň

Přibáň tvrdí, že i přestože sehrála v brexitu svoji roli xenofobie, mnohem více se jednalo o výkřik z pocitu nespravedlnosti, kterou politické reprezentace nechtěly vidět tak dlouho, až si ji přivlastnili „političtí a jazykoví žongléři“ typu Borise Johnsona nebo Nigela Farage.

„Brexit je protest dnešních zástupů odsouzených k chudobě proti elitám a současně podvod, který na těchto zástupech spáchaly elity vedoucí kampaň za vystoupení Británie z EU,“ vysvětluje právník s tím, že v okamžiku, kdy se tyto chudší vrstvy vzbouřily proti svým životním podmínkám, které se posledních třicet let spíše zhoršovaly, dostaly se paradoxně do situace, která v sobě pro ně skrývá mnoho rizik, ale rozhodně ne nadějné vyhlídky.

Přibáň v této souvislosti poukazuje na labouristickou levici, která prý nedokázala reagovat na ekonomické a sociální změny tak, aby si udržela své tradiční voliče. Podstatná část se jich tedy přesunula k populistické pravici slibující politiku založenou na kulturní tradici a hodnotách. A někteří z nich prý nyní dokonce podporují nacionalistické strany ve Skotsku a ve Walesu.

„Pro nás, kdo jsme se na prahu dospělosti ocitli v postsocialismu, představovala spojená Evropa naději na důstojný život ve svobodné a otevřené společnosti. Teď jako by se tato naděje vzdalovala v podivném filmu puštěném pozpátku. Dějiny se v něm však nebudou opakovat jako nějaká groteska či fraška, ale mnohem spíš jako dosud neznámá tragédie,“ očekává Přibáň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…