Jiří Rusnok rozebíral v ČT českou ekonomiku: Není to zase tak špatný výsledek

13.01.2015 21:17

Expremiér a člen rady České národní banky Jiří Rusnok hovořil dnes o klesající koruně a intervencích centrální banky v pořadu Interview na ČT24. Kritizoval i článek ve Wall Street Journal, který označil českou korunu jako nejméně výkonnou měnu v Evropě.

Jiří Rusnok rozebíral v ČT českou ekonomiku: Není to zase tak špatný výsledek
Foto: Petr Kupka
Popisek: Jiří Rusnok při besedě se studenty VŠB-TU Ostrava

Článek, který vyšel ve Wall Street Journal nazval Rusnok v pořadu hrou s čísly a označil jej za irelevantní informaci. “Oni hodnotí výkon koruny za 12 dní, to přece nic nevykazuje, pokud bychom to vzali v relevantním období, tak koruna je na tom podobně jako euro,” řekl. Celkově pak označil zprávy o padající české koruně a informace, které probíhají tiskem a médii, za nesmírně přehnané. “Je jiná situace než například v prosinci 2013, kdy ekonomika nerostla, teď i přes slabou korunu nám ekonomika roste a tak bychom  ji mohli i se slabou korunou hodonotit pozitivně,” řekl expremiér.

K otázce možných dalších intervencí centrální banky uvedl, že vyloučit nemůžeme nikdy nic. “Naším cílem je udržet strop koruny na 27 Kč za euro a tento trend jsme se zavázali plnit a hlídat až do roku 2016." Nakolik se tomuto stropu bude koruna vzdalovat, Rusnok nechtěl odhadovat. “To opravdu nikdo neví a nikdo to ani neumí,” řekl.

Na otázku, zda měla intervence centrální banky nějaký vliv na českou ekonomiku, Rusnok uvedl: “Ekonomiku jsme díky intervenci pozvedli o jeden procentní bod, celkově se zvedla o tři a půl procenta a to jedno procento je zcela jistě zásluhou intervencí. Bez inetervence by na tom byla tedy naše ekonomika o procento hůř, což je vyjádřeno čísly nějakých 40 miliard Kč HDP, takže bych ji pokládal za úspěšnou.”

Rusnok také v pořadu vyjádřil nesouhlas s nedávným tvrzením ministra financí Andreje Babiše, že intervence bude mít dlouhodobý účinek na ekonomiku. “S tím rozhodně souhlasit nemohu. Intervence jsou krátkodobým nástrojem a jejich účinky se tedy vždy projeví  v krátkém časovém úseku, možná to pan Babiš špatně interpretoval,” řekl Rusnok.

Pokles cen ropy s nízkou inflací by mohl pak naší ekonomice pomoci. "Ušetřené peníze za ropu bychom mohli investovat někam jinam, ale to bude záležet na jednotlivých firmách, jak se o svých uvolněných prostředcích budou rozhodovat," řekl Rusnok.

Expremiér pak v závěru pořadu okomentoval i situaci kolem kurzu rublu: ”Ruský rubl je poukázka na ropu, jestli je ropa o padesát procent levnější, odráží se to i na ruském rublu a situace je opravdu dramatická. Vliv sankcí na jeho vývoj bych hodnotil jako druhotný, sankce tam hrají podstatnou úlohu, avšak primárně je to o poptávce po ropě.”

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…