Jiří Stránský, autor Zdivočelé země a bývalý politický vězeň, promlouvá. Zeman, Havel, Klaus, ale i Vaculík nebo Kundera

15.02.2017 14:20

Jiří Stránský každé čtyři měsíce, jak sám říká, umírá. Když se probere z nejhoršího, zapíše si: „Ještě jsem tady.“ S Jiřím se dá podle knižní předmluvy mluvit do nekonečna. Za svůj život toho prožil víc než drtivá většina z nás. A je prý dobré se jeho životním nadhledem trochu nakazit. Alespoň to k útlé, ale obsahově nesmírně zajímavé knize "Doktor vězeňských věd" říká její autorka, novinářka Renata Kalenská.

Jiří Stránský, autor Zdivočelé země a bývalý politický vězeň, promlouvá. Zeman, Havel, Klaus, ale i Vaculík nebo Kundera
Foto: Archiv JS
Popisek: Spisovatel Jiří Stránský

Jiří Stránský pochází z pražské patricijské rodiny, po svém otci Karlu Stránském má šlechtické předky (Stránští ze Zapské Stránky), z matčiny strany je vnukem meziválečného československého předsedy vlády Jana Malypetra. Mezi jeho příbuzné patří i zakladatel českého skautingu A. B. Svojsík.

Studoval gymnázium, měl maturovat v roce 1950, byl však ze školy těsně před maturitou z politických důvodů vyloučen. Živil se pak manuálně, později nastoupil do tiskového oddělení pražského propagačního podniku, kde pracoval až do odvodu do lidové armády k PTP útvarům.

V lednu roku 1953 byl zatčen a obviněn z velezrady. Za tento vykonstruovaný zločin byl komunistickou justicí odsouzen na osm let vězení (souzen jako mladistvý). Ve vězení prošel několik pracovních táborů včetně jáchymovských uranových dolů. Roku 1960 byl amnestován. Po propuštění se živil jako kopáč u Vodních staveb, od roku 1965 pracoval u Benziny, při této práci externě spolupracoval jako asistent s filmovým studiem Barrandov. Roku 1974 byl za údajné rozkrádání odsouzen na tři a půl roku do vězení (podmíněně propuštěn po polovině trestu).

Jeho rukopis lze najít v rozsáhlé Zdivočelé zemi, kterou režíroval Hynek Bočan, případně ve snímku Bumerang u roku 1996.

V rozhovoru, který právě vydává Motto, vzpomíná nejen na roky v kriminále, ale také na řadu známých osobností. Vzhledem k tomu, že rozhovory vznikaly v posledních dvou letech, se nevyhýbá ani mediálně sledovaným tématům, které rezonovaly českou společností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…