Jiří Stránský se pustil do Zemana. Je to hodně zlé

12.12.2015 8:58

Scénáristu, překladatele a spisovatele Jiřího Stránského prezident Miloš Zeman znechutil natolik, že nedokázal do fejetonu, v němž figuruje i náš nejvyšší ústavní činitel, dostat ani kapku laskavosti. „Jste xenofob, rasista, islamofob a člověk plný nejen alkoholu, ale taky nenávisti ke všem, kteří mu čelí i navzdory urážkám, jimiž je častujete,“ obořil se na prezidenta.

Jiří Stránský se pustil do Zemana. Je to hodně zlé
Foto: Archiv JS
Popisek: Spisovatel Jiří Stránský

Stránský ve fejetonu, který vyšel v tabletovém týdeníku Dotyk, nejprve poukazuje na svoji minulost vězně komunistického režimu. Vzpomíná na to, že necelých deset let ho věznili za „přiznání se“ k údajnému provedení trestného činu, který on ale prý nespáchal. „Bylo hodně napínavé málem se dočkat umlácení k smrti jen proto, abych se od těch, co mě mlátili, dozvěděl, k čemu se mám přiznat,“ uvádí Stránský s tím, že i přes to odmítl být začleněn do třetího odboje coby odpůrce komunistického režimu, neboť věznění nepovažuje za dostatečný důkaz „odbojnictví“.

Jak se následně sám publicista přiznává, tyto řádky psal proto, aby jimi ukázal na ty, co by nejraději znovuzřídili plynové komory či výrobny kostní moučky pro všechny, co jsou jiní než oni zřizovatelé. Včetně dětí. „Abych nejen prstem, ale i svým veřejným slovem ukázal, kdo že jsou ti největší kamarádi prezidenta České republiky. A jeho kamarádů, co si na Hrad vodí své kamarády a nechávají je vyvalovat se na nábytku zrestaurovaném pro příští generace – pro ně určitě ne. Kdo se tam podle vzoru bolševických papalášů cpe drahým jídlem a nalévá vínem jako odměnou za to, že onoho 17. listopadu šli ukázat na Albertov celému světu, jak milují svého prezidenta. A že drtivá většina starších z nich před oním slavným Listopadem milovala svou komunistickou stranu a vládu. A jejichž tatínkové s radostí podepisovali dopisy žádající smrt Milady Horákové. Oběšením,“ rozčílil se Stránský.

Spisovateli se pranic nelíbí, že se prezident Zeman ve svém projevu na Albertově 17. listopadu „zastával“ autora výroků o mletí muslimů do masokostní moučky, když pronesl, že „si nikdo nemůže dovolit někoho označovat xenofobem, rasistou, islamofobem a jinými urážlivými slovy“.

Na toto konto mu proto Stránský vzkazuje: „Jste xenofob, rasista, islamofob a člověk plný nejen alkoholu, ale taky nenávisti ke všem, kteří mu čelí i navzdory urážkám, jimiž je častuje.“

Na závěr se spisovatel omlouvá čtenářům, že se nedokázal ve svém fejetonu držet zásady Karla Čapka, aby byl alespoň trochu laskavý. „Omlouvám se proto, že pokud jde o pana prezidenta, laskavost se ze mě jaksi vytratila. Možná i proto, že on sám neví, co to slovo znamená,“ konstatuje Stránský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…