Jiří X Doležal: Sluníčkáři se můžou z Číny pokálet. A přitom ...

28.03.2016 16:55

Čínský prezident Si Ťin-pching dorazil o velikonočním pondělí do Česka na třídenní návštěvu. V ulicích Prahy ho vítají Číňané i Češi. Ale ne všichni. Někteří občané České republiky vyměňují čínské vlajky za tibetské, čímž se snaží poukazovat na porušování lidských práv v komunistické zemi. Jiří X. Doležal těmto aktivistům na serveru Reflex.cz připomíná něco, na co možná zapomínají...

Jiří X Doležal: Sluníčkáři se můžou z Číny pokálet. A přitom ...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přílet čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na letiště Václava Havla

Podle Doležala je neoddiskutovatelným faktem, že potřebujeme peníze. Celá Evropa je zadlužená. A Číňané mají hodně peněz. Ve své zemi uplatňují kapitalistické postupy v takřka krystalicky čisté podobě. Tedy mimo politiky a oblastí, které čínští komunisté považují za příliš důležité. Nad nimi si vláda udržuje přísnou státní kontrolu. Totéž platí i o konrtole nad populací.

„Nyní fakta o Číně: V současné době je to tuhý režim, který se sice nazývá komunistický, ale funguje plně kapitalisticky – až na rigidní, diktátorskou vládu a porušování lidských práv či obrovský počet poprav. Režim ale rozhodně není tak nelidský a tuhý, jako u našich spojenců v Kataru, kterým ochotně vracíme vilné prince, nebo dokonce v Saúdské Arábii,“ píše Doležal.

Celý komentář naleznete zde

Nesmíme navíc zapomínat na to, jak čínského prezidenta vítali v USA nebo dokonce ve Velké Británii. Tam ho dokonce vozila královna ve zlatém kočáře. v Česku jsme tak daleko nezašli. „Přesto se může česká sluníčkářská veřejnost pokálet hněvem a nějaký její performer poničil soukromé čínské vlajky barvou, protože komunisti fuj,“ doplňuje autor.

Čínské peníze se budou hodit i těm zmíněným sluníčkářům. To neznamená, že by český premiér či prezident neměli svému čínskému partnerovi říci, že se nám nelíbí popravy v Číně. Komunistická vláda tají, kolik lidí ročně popraví. Popravy je třeba kritizovat. Jenže i v Saúdské Arábii, která je spojencem Západu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…