Jiří Zimola: Nedomnívám se, že spolupráce s komunisty ve vládě je možná

26.08.2013 6:45

Jiří Zimola (ČSSD) vstoupil do politiky v roce 1998, kdy se stal starostou města Nová Bystřice. O deset let později byl zvolen hejtmanem kraje a nyní je lídrem jihočeské kandidátky ČSSD. S jakým cílem kandiduje a jaký očekává výsledek voleb? Přijal by jako stínový ministr ČSSD pro místní rozvoj nabídku na místo ve vládě a jak by řešil jeden z nejpalčivějších problémů resortu, čerpání dotací? Nejen na to odpovídal našim stránkám.

Jiří Zimola: Nedomnívám se, že spolupráce s komunisty ve vládě je možná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

Jste kandidátem ČSSD v Jihočeském kraji v rámci předčasných voleb, které se zřejmě uskuteční již v říjnu. Co pro vás tato výzva znamená? A především, s jakým cílem, ambicí, kandidujete?

Velice si vážím možnosti kandidovat do Poslanecké sněmovny a být lídrem jihočeské kandidátky. Určitě budu dělat vše, co je v mých silách, abych důvěru mých spolupracovníků, kteří mě do čela zvolili, a voličů, pokud mi dají svůj hlas, nezklamal. Je to velká motivace. Ke všem funkcím, které jsem v minulosti zastával, ať už to bylo starostování v Nové Bystřici či vedení Jihočeského kraje, jsem přistupoval vždy s tou největší odpovědností, se stoprocentním nasazením a vědomím, že reprezentuji občany, kteří si mě zvolili. Stejně tak bych rád hájil jejich zájmy i zájmy Jihočeského kraje ve funkci poslance.

Jako stínový ministr ČSSD pro místní rozvoj, přijal byste nabídku na tuto pozici i v nové vládě, za předpokladu, že zvítězí ČSSD a budete požádán? A co je podle vás potřeba změnit v otázce čerpání dotací, což je jeden z nejpalčivějších problémů rezortu?

Pevně věřím, že ČSSD ve volbách zvítězí a dostane možnost sestavit vládu. Ovšem, kdo ve vládě bude a na jaké pozici, o tom je poněkud předčasné spekulovat, to nechme na voličích. Ovšem souhlasím s Vámi, že čerpání dotací je jeden z nejpalčivějších problémů rezortu. Koneckonců jako hejtman to vidím z první ruky. Objevila se hrozba, že Česká republika nepročerpá až dvě třetiny finančních prostředků z Evropské unie, pokud nedojde ke změně systému dotací. Problémy se týkají především centrálních programů. V minulých letech se jasně ukázalo, že regionální operační programy finanční prostředky čerpají daleko efektivněji než programy centrální. A to by mělo ministerstvo reflektovat.

Po skandálech v ROP SZ  sílí také názor, který podporuje i současný ministr František Lukl,  že by bylo lepší, kdyby kraje spíše stanovovaly cíle programu, než vybíraly konkrétní projekty. Souhlasíte? A jak byste jako hejtman hodnotil úspěšnost kraje v čerpání dotací?

Podle mého názoru nikdo nezná potřeby regionu lépe než právě lidé z regionu, proto se domnívám, že kraje by se nějakým způsobem na výběru podílet měly. Není vždy nejlepší dělat vše pouze od stolu v Praze. Ale určité změny v systému čerpání jsou nevyhnutelné, aby se systém co nejvíce zefektivnil. Je nezbytné zlepšit kontrolu, která ze strany státu vážně selhala. Co se týká úspěšnosti kraje a celkově operačního programu Jihozápad, tak ten vnímám jako velmi úspěšný. Dokončilo se mnoho přínosných projektů, ať už v oblasti dopravní infrastruktury nebo například občanské vybavenosti. Zatím bylo v programu od roku 2007 z evropských dotací již vydáno přes 9 miliard korun, celkově doposud podepsané smlouvy dosahují částky 14,9 miliard. To myslím, že svědčí o efektivnosti čerpání.

Již jste také zmínil, že byste v případě úspěchu rezignoval na post hejtmana, kterým jste již druhé volební období. Když se ohlédnete zpět, co považujte za své největší úspěchy a co bude největší úkol pro vaše nástupce? Co je třeba aktuálně vyřešit?

Myslím, že je ještě trochu předčasné bilancovat, to chce vždy dělat s určitým odstupem. A hlavně ještě mě nikdo nikam nezvolil. V současné době jsem stále hejtmanem, a tuto funkci chci vykonávat zodpovědně a naplno až do poslední chvíle, tak třeba ten největší úspěch teprve ještě přijde. A především hodnocení, zda moje působení na postu hejtmana bylo či nebylo úspěšné, bych raději nechal na ostatních. Co se týká úkolů, které stále zůstávají nedokončené, tak bych určitě zmínil zákon o národním parku Šumava. I když jeho dokončení nyní závisí na poslancích a nikoli na kraji samotném, domnívám se, že jen schválení zákona může na Šumavu přinést tolik kýžený klid.

Podle průzkumu společnosti SANEP by se v srpnových hypotetických volbách stala vítěznou stranou ČSSD (27,9 %), která je následována KSČM (16,7 %) a TOP 09 s podporu STAN se ziskem 13,1 % hlasů. Do Parlamentu by se dostala ještě ODS, SPOZ a KDU-ČSL. Byl byste spokojen s takovým výsledkem pro sociální demokracii? A byť se koalice tvoří až po volbách, s jakou z uvedených stran byste preferoval koalici vy osobně?

Já jsem nikdy nebyl velkým fanouškem předvolebních průzkumů, protože všichni víme, že realita může být nakonec úplně jiná. Spoléhat na ně rozhodně nelze. Byl bych samozřejmě velmi rád, pokud překonáme výsledky z minulých voleb, o kolik by to však mohlo být, si netroufám odhadovat. S tím souvisí i Váš dotaz ohledně možné koalice, to bude na čase řešit, až skutečně uvidíme výsledky černé na bílém, do té doby jsou to pouhé spekulace či přání.

I přes kritiku a protesty vznikla v Jihočeském kraji koalice ČSSD a KSČM. Šel byste s komunisty do koalice a i na vládní úrovni?

Svůj názor na koalici s komunistickou stranou na vládní úrovni jsem vyslovoval v minulosti již mnohokrát a nic se na něm nezměnilo. Nedomnívám se, že vládní spolupráce je možná, v našich programech je mnoho bodů, na kterých shodu nenalezneme. Koalice v kraji je něco zcela jiného.

Máte nějaký vzkaz pro voliče?

Přijďte k volbám!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…