Jiřímu Dienstbierovi prý hrozí konec

09.04.2014 7:56

Senátor, ministr pro lidská práva a neúspěšný kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier musí zabojovat, pokud chce obhájit své místo v Senátu. Má totiž pouze malou podporu kladenských sociálních demokratů. Poté, co na rýsující se konflikt v kladenské soc.dem. upozornily ParlamentníListy.cz, píše server Aktuálně.cz, že ti většinou upřednostňují předsedu kladenské okresní organizace ČSSD Zdeňka Syblíka.

Jiřímu Dienstbierovi prý hrozí konec
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Nezvolený Jiří Dienstbier na 37. sjezdu ČSSD

Ministr pro lidská práva chce obhájit post kladenského senátora, značná část straníků však podporuje kandidaturu jeho protivníka Zdeňka Syblíka. Toho už sice Dienstbier dokázal porazit před posledními senátními volbami, tehdy mu však pomohlo i vedení strany včetně jeho vlivného spojence, současného premiéra Bohuslava Sobotky. Aktuálně.cz informuje, že v dosavadních vnitrostranických soubojích si však zatím vede lépe Syblík. Rozhodovat se bude na konci dubna.

Problém s kandidaturou Jiřího Dienstbiera má kladenská členská základna ČSSD, kde má Dienstbier jen velmi malou podporu. Dienstbier se musel spokojit pouze s nominací od malé místní organizace v Kamenných Žehrovicích. Ta má v současnosti pouhých sedm členů. Jeho soupeř má naopak podporu velkou. Podpořily ho totiž obě okresní buňky ve volebním obvodu, Kladno i Praha-západ.

Dienstbier musí přesvědčit delegáty na volební konferenci

„I když mu někdo nemůže přijít na jméno, je to slušný a čestný člověk. Několikrát tu byl na oslavách,“ uvedl šéf žehrovických sociálních demokratů Ivan Šulek. Dodává však, že ani u nich neměl Dienstbier nominaci do poslední chvíle jistou.

Server Aktuálně.cz upozorňuje, že pokud se Dienstbierovi nepodaří přesvědčit delegáty přímo na volební konferenci, pomoci mu může už jen zásah shora podobný tomu, který přišel před doplňujícími volbami v roce 2011. Již tehdy kladenští sociální demokraté totiž nominaci Dienstbiera odmítali a prosazovali právě Syblíka. Kandidáta ovšem nakonec nevolili delegáti z volebního obvodu, jak je zvykem, ale krajský výkonný výbor Středočeského kraje, ve kterém tehdy měl Dienstbierův spojenec Sobotka převahu například prý díky Davidu Rathovi.

reklama

autor: dkr

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…