Jízda Jiřího Čunka na DVTV. Povyprávěl, co ve straně zažil s Kalouskem, a pak si to vyřídil s pseudozastánci lidských práv z Prahy

04.04.2017 16:11

Velmi viditelný lidovecký hejtman a senátor Jiří Čunek poskytl rozhovor internetové televizi DVTV. Znovu ukázal, že na sebe opravdu umí upoutat pozornost. Prozradil mimo jiné, co by dnes udělal jinak než před 11 lety, kdy řešil ve Vsetíně problémy s nepřizpůsobivými občany. Vyhodil by prý tyto lidi na ulici a pak by „pseudozastánci lidských práv z Prahy“ viděli, kde jsou skutečné problémy. Na frak dostala od senátora také média.

Jízda Jiřího Čunka na DVTV. Povyprávěl, co ve straně zažil s  Kalouskem, a pak si to vyřídil s pseudozastánci lidských práv z Prahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Hned na úvod poznamenal, že nikde neřekl, že bude kandidovat na předsedu KDU-ČSL, ale současně neřekl, že nebude kandidovat. Konečné rozhodnutí podle vlastních slov udělá až přímo na sjezdu strany. Stávajícího předsedu Pavla Bělobrádka tedy zřejmě bude udržovat v napětí do poslední chvíle. Je to asi tak, jako když se dva kamarádi, kteří mají každý svou stavební firmu, utkají o stejnou zakázku,“ poznamenal k tomu pouze Čunek.

Podotkl také, že nikde neřekl, že je proti koalici KDU-ČSL se Starosty a nezávislými. Je prý jen znepokojen tím, jak jsou v této otázce lidovci rozdělení. Jsou v podstatě rozdělení půl na půl a vedení strany v čele s Pavlem Bělobrádkem by mělo své členy více přesvědčovat o smysluplnosti této koalice. Sám Čunek prý rozhodně nehází flintu do žita. Pokud vezmou lidovci a Starostové spolupráci za správný konec, ve volbách to může velmi dobře zafungovat. „Člověk aby zapaloval, musí sám hořet,“ podotkl senátor. 

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Já bych před ní varoval, pokud tam bude Miroslav Kalousek. Nejenom proto, že bych ho považoval za neporazitelného belzrebuba. To asi ne. Ale myslím si, že ten způsob politiky, který on provozuje, není žádoucí pro českou politiku. Je to člověk, který když nemá moc, jakože teď ji nemá, tak jen boří,“ varoval před Kalouskem Čunek. Kalousek je podle jeho názoru vynikajícím technologem moci, ale prý není dobrým lídrem.

Stranou Čunkovy pozornosti nezůstal ani Andrej Babiš a jeho hnutí ANO. Hejtman zlínského kraje nikoli poprvé prozradil, že se ho Babiš snažil nalákat do svého hnutí, ale Čunkovi se nechtělo a nechce odcházet od lidovců. Na členech KDU-ČSL totiž oceňuje, že mají život zakotvený ve víře a také v práci. Křesťanské hodnoty považuje Čunek za důležité.

„Já chci ale říct, že jsem si té nabídky vážil. Když je o dělníka zájem, tak to znamená, že asi pracuje dobře. Já jsem to cítil úplně stejně,“ prozradil host. Na Babišovi oceňuje, že se chová jinak než tradiční politici, kteří na sebe před volbami kydali kýble špíny, ale po volbách se objali kolem ramen a uzavřeli koalici. „Já bych rád dosáhl co nejlepší výsledek a potom se dohodl třeba i s Babišem na společné vládě,“ připustil Čunek.

Babiš podle jeho názoru už teď ví, že nějakou absolutní moc nedokáže získat. Současně chce prý lidovecký hejtman věřit tomu, co říká Andrej Babiš, jen se snaží souběžně kontrolovat, zda to odpovídá pravdě.

„Tím, že přišel do politiky, tak vyhubil mnoho kmotrů, protože on nepotřeboval peníze. Vyhubil lidi, kteří v Praze byli jen nosiči vody a dokázali dokonce i ovlivňovat zákon, tak jak to třeba udělali u zákona o loteriích. Dokázali prodlužovat řešení s ropou, ... kdy státu tady unikaly miliardy a ODS čekala mnoho let, protože se na tom tihle lidé živili. Tím, že přišel Andrej Babiš a nepotřeboval je, tak se ta úroveň české politiky zlepšila. To je asi důvod, proč si tu spolupráci s Babišem dokážu představit. Ale tak, že se na ní dohodneme za jasně daných podmínek,“ podotkl senátor Čunek.

Dnes bych ty lidi vyhodil na ulici

Posléze došlo i na romskou otázku. Čunek se tvrdě opřel do „pseudozastánců lidských práv“, kteří hájí desítky rodin neplatících nájem.

„Já si myslím, že jsem tu věc řešil tak, jak jsem v tu dobu nejlépe uměl. A dnes bych to možná otočil tak, že bych ty lidi vyhodil na ulici, jak jsem podle rozhodnutí soudu mohl, a chvíli bych je tam nechal, aby se v tom chvíli dusili tak, jako když v hrnci dusíte maso, ve smyslu ve vlastní šťávě. Pak by všichni kolem viděli, a to i tady v Praze ti pseudozastánci lidských práv, že tohle jsme mohli udělat, dokonce nám říkali, že jsme to měli udělat, ale byla by to tragédie,“ zdůraznil.

Čunek zdůrazňoval, že většina těch lidí měla soudní příkaz k vystěhování lidí bez náhrady. Dneska bych je možná vyhodil na ulici, postavil bych kolem policii, založil bych ruce a čekal bych, co se bude dít. Pak by nás prosili, abychom ty lidi někam převezli. My jsme na nic nečekali a převezli jsme je rovnou, především kvůli jejich dětem,“ zdůraznil starosta Vsetína, senátor a zlínský hejtman.

Český stát podle jeho názoru musí změnit přístup k sociálně nepřizpůsobivým lidem, kterým je třeba pomáhat, jenže oni si tuhle pomoc musí odpracovat. Senátor podle vlastních slov nemluví zdaleka jen o Romech.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Určitě bych se za rasistu nepovažoval. Já jsem jenom přísný k lidem, kteří si neplní své povinnosti,“ zdůraznil Čunek.

„Jinak je diskriminována ta bílá většina, zcela jistě média podlehla tomu mainstreamu. Dodnes je v těch amerických a evropských zprávách obviňována z rasismu a to je pohled buď úmyslný, nebo z neznalosti. Česká média to převzala a v pravé poledne tvrdí, že je noc, a to v české společnosti vyvolává velké napětí,“ je přesvědčen senátor. Když Romové, resp. cikáni, změní své chování, tak v tu chvíli pro nás ostatní nebude cikán hanlivé slovo. Ono jím není ani dnes.

Celý rozhovor naleznete zde

„Média nutí veřejnost a politiky mluvit tak, ... že při mnoha větách neřeknou vůbec nic. Neřeší žádný problém. Když někdo, třeba jako já, řeší problém, když někdo neplatí nájem a jen ničí zařízení bytu, tak oni řeknou: on je rasista. Já jsem se ptal těch zelených a jiných humanistů, jak bych to tedy měl řešit,“ prozradil Čunek. Nedozvěděl se však nic jiného než to, že by to měl řešit jinak. Nebylo ale nikdy řečeno jak, z čehož Čunek dovozuje, že tito „humanisté“ vlastně nevědí jak.

Téměř všichni ministři pro lidská práva si podle Čunka udělali jméno na tom, že mluví o problémech ve společnosti, které ve skutečnosti neexistují. Hodně se mluví o sexuálních menšinách, ale česká společnost se k nim prý chová v podstatě vstřícně, takže tady žádný problém není. Skutečné problémy prý máme jinde.

Když si spočítáte, kolik času věnovala média těmto komunitám, tak zjistíte, že to je podstatně více času, než by odpovídalo jejich procentuálnímu zastoupení ve společnosti. A to je naprosto špatně,“ udeřil Čunek.

Politici by se měli věnovat opravdovým problémům této společnosti. Měli by se starat např. o to, aby naše školy produkovaly takové absolventy, které opravdu potřebujeme.

„Za velký problém České republiky považuji to, že my nemáme mladé lidi, kteří by jednou dokázali bránit svou vlast. Takže výcvik ve zbrani je jedna věc. Druhá věc je, že na vojně se mladí lidé učí poslušnosti, učí se tomu, že ne vždy platí má vůle, ale platí také vůle někoho jiného,“ podotkl senátor Čunek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…