Jízda s Donaldem. Roman Joch hodnotí prvních sto dní amerického prezidenta

29.04.2017 12:57

Ředitel Občanského institutu Roman Joch se na serveru NeviditelnýPes.cz rozhovořil o prvních sto dnech Donalda Trumpa ve funkci prezidenta USA. Podle jeho slov si ve funkci vedl dobře v zahraniční politice, hůře v domácí.

Jízda s Donaldem. Roman Joch hodnotí prvních sto dní amerického prezidenta
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Joch ocenil Trumpa za zahraniční politiku jedničkou s minusem. Podle něj americká hlava státu zmátla svou nevyzpytatelností a nepředvídatelností své odpůrce, nepřátele a protivníky. Získal si prý také jejich respekt. A podle Jocha není špatné, když se bojí. Zhodnotil i raketový útok na syrské letiště po opakovaném použití chemických zbraní ze strany režimu Bašára Asada.

„Vynutil tabuizaci použití chemických zbraní, což je morální a správné. Ujistil Evropany, že není izolacionistou. Není ani nutně proruský, když zaútočil na Putinova klienta, což naštvalo Putinovu mediální pátou kolonu ve všech médiích světa,“ konstatuje Joch s tím, že Trump také vyslal signál do světa a zjednal si respekt na Blízkém východě. 

Za domácí politiku mu pak udělil tři plus. Vzpomněl na soudem zrušené dva dekrety zakazující občanům několika většinově islámských zemí vstup do USA. „Taky v Kongresu neprosadil na první pokus zrušení Obamovy zdravotní péče (tzv. Obamacare), jež sliboval. Ale pozor! Nikoli proto, že jeho návrh byl příliš radikální, pravicový, nýbrž proto, že byl pravicový málo,“ konstatuje Joch. 

Původní text ZDE.

A co Trumpovy skandály? Za ně by dal čtyřku. „První bezpečnostní poradce generál Flynn byl přinucen rezignovat po pětadvaceti dnech v úřadu, což se v dějinách USA ještě nestalo. Prezidentův mluvčí Sean Spicer je vtipem internetu. Mnohokrát zaslouženě, málokrát nezaslouženě,“ dodal s tím, že čtyřka je dle jeho názoru velkorysá. 

„Jednička, nebo pětka“ – to jsou pak známky za Trumpovu komunikaci. „Jeho tweety ve dvě v noci nebo v pět ráno. Co za člověka má potřebu tweetovat v takhle pozdní noční nebo brzké ranní hodině?“ ptá se. Ale konstatuje, že se mu možná povede nad hlavami médí hlavního proudu přes své neortodoxní tweety navázat tak pevné pouto se svými voliči, že mu všechny skandály a selhání odpustí a v roce 2020 jej triumfálně opět zvolí znovu. „Anebo to bude totální debakl,“ dodal Joch závěrem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…