Jmenování Saakašviliho: Překvapivé detaily a ohlasy ze západního tisku

01.06.2015 13:24

Přední světová média píší s neskrývaným překvapením o novém gubernátorovi Oděské oblasti, kterým se stal exprezident Gruzie Michail Saakašvili. Předevčírem jej do funkce jmenoval současný ukrajinský prezident Petro Porošenko, který se zná se Saakašvilim z dob společných studií v Kyjevě.

Jmenování Saakašviliho: Překvapivé detaily a ohlasy ze západního tisku
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Britská BBC připomíná, že Saakašvili se v prezidentské funkci v letech 2004 až 2012 zasadil o provedení poměrně radikálních reforem. Po uplynutí prezidentského období však zemi předloni opustil a čelí tam nyní obvinění ze zneužívání moci. Gruzínské úřady požadují jeho vydání, ale Saakašvili veškerá obvinění popírá a tvrdí, že jde o politicky motivované útoky. Před několika měsíci se stal Porošenkovýn poradcem. Jak informovala ukrajinská média, den před svým jmenováním, získal Saakašvili ukrajinské občanství. Jeho sobotní jmenování do funkce gubernátora klíčové oblasti nacházející se u Černého moře je přijímáno se všeobecným překvapením na Ukrajině, ale i ve světě.

Stejného názoru je také analytik BBC David Stern, který působí přímo v Kyjevě. „Porošenkovo rozhodnutí postrádá pro většinu pozorovatelů pádné vysvětlení,“ píše Stern, podle kterého se možná důvody objeví později. „Saakašvili je politický outsider, který nemá na Oděsu žádné hmatatelné vazby. Provází jej však pověst zarputilého lídra, jenž je schopen dosáhnout svých cílů. Vedle toho je Saakašvili prozápadní, prorefomní a zřejmě velmi loajální Porošenkovi. To nejspíš přijde ukrajinskému prezidentu velmi vhod vzhledem k míře korupce a snaze místních zájmových skupin udržet si svůj vliv. Jmenování Porošenkova spolužáka a přítele je buď naprosto geniální nápad, nebo jde naopak o kolosální chybu. Přinejmenším však tento krok poukazuje na naprostý nedostatek vhodných kádrů z domácí provenience,“ uvádí Stern.

Americká CNN v této souvislosti rozebírá, jaké vztahy z minulosti vlastně Saakašviliho pojí s Ukrajinou. Konstatuje s odkazem na ruskou agenturu Sputnik, že Saakšvili v roce 1982 promoval na Národní univerzitě v Kyjevě a v letech 1989 až 1990 sloužil v rámci vojenské služby na zdejším letišti. CNN také rozebírá jeho rozepře s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, které v roce 2008 vyústily v otevřenou invazi ruských sil do Gruzie. Země byla krátkou dobu okupována a Moskva jako jediná uznala samostatnost separatistické republiky Jižní Osetie. Letos v březnu s úřady v Jižní Osetii podepsala Moskva smlouvu, na základě které mohou Rusové na tomto území nasadit své vojenské síly. Podle nové podepsané smlouvy se také prakticky ruší hraniční kontroly mezi územím Jižní Osetie a Ruska.

Z výše uvedeného vyplývá, že vedle přátelství s Porošenkem jsou velkou devízou Saakšviliho jeho nepřátelské vztahy s Putinem. Právě to může překrýt u mnoha nacionalisticky naladěných ukrajinských voličů skutečnost, že Saakašvili pochází ze vzdálené Gruzie. Novopečený gubernátor Oděsy Michail Saakašvili svůj vztah k Ukrajině vyjádřil v sobotu dopoledne na svém Twitteru jasným vzkazem „Miluji Ukrajinu“ s odkazem na starší populární píseň opěvující krásy Oděsy. Ve stejnou dobu se k jeho jmenování do funkce vyjádřil také ruský premiér Dmitrij Medveděv. Jeho komentář dle očekávání nové funkci Saakašviliho nakloněn nebyl. „Cirkus pokračuje. Chudáci Ukrajinci,“ napsal vlivný ruský politik na svém Twitteru.

Porošenko svůj úmysl dle deníku The Wall Street Journal oznámil v ukrajinské televizi, když konstatoval, že nový guvernér by měl sjednotit společnost bez toho, jakým jazykem její obyvatelé mluví, a dále vytvořit transparentní pravidla platná pro všechny. „V Oděse žije početná ruská enkláva a město se již dávno stalo synonymem pro korupci a organizovaný zločin. V loňském roce propuklo násilí mezi proruskými aktivisty a ukrajinskými vlastenci, po kterém zůstalo v důsledku požáru 48 mrtvých,“ uvádí americký deník. Porošenko podle deníku ve svém sobotním projevu zdůraznil nutnost bojovat proti korupci a deklaroval, že na Ukrajině již nebudou vládnout žádní oligarchové. „Přineseme zemi nový řád a disciplínu. To jsou úkoly, které jsem zadal také novému gubernátoru Oděsy,“ zmínil Porošenko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…