Jmenování profesorů se zítra neuskuteční. Ministr Chládek se chce nejprve setkat s prezidentem a rektory

06.05.2015 12:44

Jmenování nových profesorů se ve čtvrtek neuskuteční. O odložení rozhodl ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Kvůli jmenování profesorů chce schůzku se Zemanem a rektory.

Jmenování profesorů se zítra neuskuteční. Ministr Chládek se chce nejprve setkat s prezidentem a rektory

Zeman odmítl podepsat jmenování tří navržených vysokoškolských profesorů. Jde o docenty Jiřího Fajta, Ivana Ošťádala a Jana Eichlera. Důvodem je podle Hradu minulost kandidátů. Akademici rozhodnutí prezidenta označují za nepřijatelný zásah do principů akademických svobod.

Chládek se o Zemanově rozhodnutí dozvěděl na úterní schůzce, žádné konkrétní podklady, které by odmítnutí jmenovat profesory zdůvodnily, ale prý od hlavy státu nedostal. "Dnes jsem požádal o individuální schůzku pana prezidenta za účasti rektorů Karlovy Univerzity a Vysoké školy ekonomické, aby si tam vyslechli konkrétní důvody a zároveň jsem rozhodl, že zítřejší (čtvrteční) termín pro jmenování profesorů odsuneme," řekl dnes Chládek novinářům během jednání vlády.

Jmenování profesorů má proběhnout až po setkání Chládka se Zemanem

Jmenování by se podle něj mělo uskutečnit až po setkání s prezidentem. Kdy k němu dojde, ale zatím neví. Dnes odpoledne se ministr sejde s dvojicí rektorů vysokých škol, na nichž trojice profesorů působí. O případné změně vysokoškolského zákona, který jmenování profesorů upravuje, se podle něj bude teprve diskutovat.

Chládek je přesvědčen, že všech 45 kandidátů, kteří jsou navrženi, splnilo podmínky stanovené zákonem a "není tam podle našeho názoru žádný zákonný důvod, proč nejmenovat tyto profesory". Zeman mu ke svým důvodům prý řekl, že jsou zásadní. Nemá ale žádné podrobnější informace, než se objevily v médiích.

Eichler prý působil v propagandistických útvarech předlistopadové armády

U Eichlera, který působí na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE a v Ústavu mezinárodních vztahů, považuje Zeman podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka za problém to, že prý před rokem 1989 působil v propagandistických útvarech československé armády, a u Ošťádala zase údajné kontakty s komunistickou Státní bezpečností (StB).

U Fajta podle mluvčího Hradu šlo o informace Mladé fronty Dnes, která loni napsala, že Národní galerie chtěla od Komerční banky, aby část sponzorského daru sloužila jako příspěvek k Fajtovu ředitelskému platu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…