John peskuje Evropskou unii: Její impotentní politika nahrála Putinovi do karet

02.03.2014 9:52

Postup Evropské unie byl úder proruským silám na Ukrajině. Myslí si to bývalý ministr vnitra Radek John, který se o svůj názor podělil na blogu na Aktuálně.cz. „Bruselští byrokrati zřejmě čekali, že v Moskvě budou stejní jako oni. Udělají hukot, vydrží to tak týden, a pak se celá situace postupně uklidní a hotovo vyřešeno. Ale to se unijní politici přepočítali, Moskva místo hromohlasných deklarací mlčela a konala,“ hodnotí události posledních dnů a hodin.

John peskuje Evropskou unii: Její impotentní politika nahrála Putinovi do karet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda VV Radek John

Rychlost ruských kroků podle Johna napovídá, že to měl ruský prezident Vladimir Putin zřejmě promyšleno předem a čekal jen na vhodnou situaci. „A tu mu EU bohužel pomohla naservírovat na stříbrném podnose. Brusel podepsal kompromisní dohodu a tím dál této dohodě legitimitu. Dohoda byla porušena, Janukovyč (podle dohody legitimní prezident Ukrajiny do prosince včetně) výslovně žádá Rusy o intervenci. Rusové jeho žádosti vyhověli. A prohlašuji své jednání za legitimní,“ kritizuje John postup Evropské unie.



A jak se tedy měla Evropská unie zachovat, aby celá věc dopadla lépe? Podle slov Johna vlastně jakkoliv, jenom ne tak, jak se zachovala. Mohla prý například říci, že je Janukovyč krvavý vrah a diktátor – to by znamenalo, že násilné svržení je v pořádku, zatímco zásah Putina je okupací.

„Nemohla, neměla a nesměla udělat právě to, co nakonec učinila. Potvrdit legitimitu Janukovyče, 12 hodin na to dělat, že se nic neděje, když je svržen a týden na to ho nechat přivolat ruské tanky a pak se rozhořčeně divit, co se to tam děje,“ poznamenává exministr.

Co jsme si zavařili...

„No, děje se právě to, co jsme si sami impotentní společnou evropskou politikou zavařili,“ dodává John rozzlobeně. Vojenská síla, která by mohla Rusy postrašit, existuje podle něj až za Atlantikem, protože politická síla slova z Bruselu je po elementárním nedodržení podepsané dohody znevážena. Hospodářská síla Evropy je prý navíc podlomena dlouholetou krizi a sotva kdo bude mít odvahu sankcemi zastavit obchod s Ruskem a oslabit tak ekonomiku Evropské unie.

„Sečteno, podtrženo, je smutné, kam jsme to dopracovali. Když jsme vstupovali do EU, mluvilo se o společné zahraniční politice, ale já nevidím, že by ta současná byla k něčemu dobrá. Mluvilo se o zvýšení naší bezpečnosti, ale je tu opravdu zřetelná clona mezi ruskými tanky na Ukrajině a naší hranici? To by si snad Putin nedovolil, namítnete. No věřme, že opravdu ne,“ svěřuje se John se svými nepříliš optimistickými výhledy do budoucna.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nem

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …