Josef Dobeš se kdysi rozpovídal o Autoklubu. Teď se za něj Ministerstvo školství omluvilo

10.03.2014 18:29

Ministerstvo školství se omluvilo Autoklubu ČR za výroky bývalého ministra Josefa Dobeše o tom, že Autoklub ČR špatně hospodaří s dotacemi a nestará se o mládežnický sport. Ministerstvo omluvu zveřejnilo na svém webu. Úřadu omluvu uložil soud, stejně jako zaplacení 100.000 korun jako náhradu škody. Ačkoliv výroky učinil Dobeš, podle soudu za ně odpovědnost nese stát.

Josef Dobeš se kdysi rozpovídal o Autoklubu. Teď se za něj Ministerstvo školství omluvilo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr Josef Dobeš ve své kanceláři

Ministerstvo se Autoklubu ČR omluvilo za uvedení nepravdivých informací ze strany bývalého ministra školství, mládeže a tělovýchovy Josefa Dobeše, že „Autoklub České republiky netransparentně zachází s veřejnými prostředky, že dotace určené pro motocyklový sport často nedoputovaly tam, kam byly určeny, že se množí stížnosti jezdců, promotérů i pořadatelů na činnost Autoklubu České republiky a že došlo k úpadku péče o mládežnický a dětský sport v důsledku činnosti Autoklubu České republiky".

Dobeš jednal na základě stížností odborníků z motocyklového sportu

Spor se v širším pohledu týkal neshod o tom, které sdružení má v České republice zastřešovat motocyklový sport. Dobeš odeslal v říjnu roku 2011 dopis Mezinárodní motocyklové asociaci, v němž oznámil, že veškeré dosavadní kompetence Autoklubu ČR v této oblasti přebírá nově zřízený Český svaz motocyklového sportu (ČSMS). Napsal, že tomuto subjektu Ministerstvo školství přiznalo jedinou a nejvyšší sportovní autoritu.

Dobeš svůj krok veřejně odůvodňoval právě stížnostmi odborníků z okruhu motocyklového sportu na fungování Autoklubu a také jeho neprůhledným hospodařením. Autoklub ale označil ministrovy výroky za účelové očerňování a bránil se proti nim soudně.

Exministrovi a někdejšímu místopředsedovi Věcí veřejných sice soud žádnou povinnost neuložil, nepřiznal mu ale ani nárok na náhradu nákladů, které Dobeš vynaložil na svou obhajobu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…