Josef Řihák: Policie pod Kubicem neměřila všem stejným metrem

30.08.2013 7:35

Občané určitě nezapomněli, jak jim kdosi ve volební kampani sliboval plné nákupní tašky a nakonec se staral především o plnou peněženku své milenky a o trafiky svým odbojným spolustraníkům. A důvodů, proč podle senátora a Středočeského hejtmana Josefa Řiháka (ČSSD) volit sociální demokracii, je více. Jak ale ovlivní ČSSD soud s jeho předchůdcem exhejtmanem Rathem a do jaké míry se obává toho, že bude mít rozsudek vliv na hospodaření kraje? V rozhovoru, který nám poskytl, se také vyjádřil ke kritice na laxnost současného vedení kraje v přípravě na další dotační období a zavzpomínali jsme i na červnové povodně.

Josef Řihák: Policie pod Kubicem neměřila všem stejným metrem
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD), senátor a hejtman Středočeského kraje

Již za necelé dva měsíce nás čekají předčasné volby. Jaký očekáváte výsledek pro sociální demokracii a jaká je ambice strany?

Domnívám se, že občané už jsou unaveni z vlád ODS a p. Kalouska a tentokráte dají hlas demokratické levici, kterou u nás představuje ČSSD. Program ČSSD, který tato strana nabízí svým voličům, nabízí zcela reálnou cestu, jak vyvést naši zemi z vleklé krize. Jak ekonomické, tak bohužel i politické. Lidé u nás přestali důvěřovat politikům. Upřímně – ani se jim nedivím. Občané určitě nezapomněli, jak jim kdosi ve volební kampani sliboval plné nákupní tašky a nakonec se staral především o plnou peněženku své milenky a o trafiky svým odbojným spolustraníkům. A také si jistě pamatují na předvolební rétoriku budoucího ministra financí, který sliboval, že nebude zvyšovat daně, aby pak po volbách udělal pravý opak. A aby toho nebylo málo, běžným občanům zdražil úplně vše, včetně léků a základních potravin. Naopak mnohem méně na daních odváděli státu ti nejbohatší. A mohu vyjmenovat i další důvody, proč by lidé měli volit ČSSD. Například totálně zpackaná důchodová reforma, ke které se nepřipojili ani poslanci bývalé vládní koalice. Korunu všemu nasadila bývalá vláda nepovedenými církevními restitucemi, na které budou doplácet i generace dnes ještě nenarozených dětí.

Někteří, především pravicoví poslanci, se přimlouvají za to, aby se předčasné volby odložili. Argumentem je, že v případě schvalování zákonů Senátem je třeba zajistit, aby v případě jejich zamítnutí Poslanecká sněmovna fungovala a mohla je případně přehlasovat. Jde třeba o zákon o státních úřednících, fotovoltaiku… Souhlasíte nebo jde podle vás jen o výmluvu a snahu získat čas? A domníváte se, že zákony v Senátu projdou snadno? Jak se ke zmíněným zákonům postavíte vy osobně?

Důvody, které uváděli především poslanci z řad ODS pro odložení voleb, jsou pouze zástupné. Myslím si, že jim jde jen o to, získat čas. Patrně si myslí, že lidé zapomenou na všechna příkoří a škody, které jim napáchala Nečasova vláda, a opět se nechají napálit sliby pánů Kalouska a Kuby.

Senát, pokud bude potřeba, je jistě schopen schválit zákonná opatřením, která nesnesou odklad. A jestli projdou zákony poslané do Senátu minulou sněmovnou? Nevím. Nechci mluvit za kolegy. Nižší příspěvek provozovatelům fotovoltaických elektráren podpořím, zákon o státní službě také. Naopak za špatný považuji například občanský zákoník. To je jeden z řady důležitých zákonů, které by měly platit dlouhá léta, a který bývalá koalice prosadila silou bez ohledu na názory opozice.

Podle výsledků průzkumu agentury SANEP jste si v pomyslném žebříčku popularity hejtmanů polepšil z dvanáctého místa z května 2013 na osmé místo v červenci se ziskem 37,6 % kladných hlasů. Proti květnovým hodnotám jste tak získal o 10,3 % hlasů více a nadále tak podle hodnocení agentury SANEP zlepšujete reputaci středních Čech po svém předchůdci Davidu Rathovi. Jaké hlavní změny jste jako hejtman proto podnikl a jaké naopak ještě plánujete?

I když mě samozřejmě postup v žebříčku popularity těší, nedávám tomu velký význam. Daleko důležitější pro mě je, jak se nám daří plnit program, se kterým jsme do vedení Středočeského kraje přišli. Hlavním cílem nového vedení kraje je stabilizovat hospodaření kraje a současně pokračovat ve všech důležitých rozvojových projektech a podporovat příspěvkové organizace zřízené krajem. Tento cíl se nám daří plnit, i když je to hodně náročné. Zvláště, když nastanou i nečekané situace. Jednou z mimořádných událostí byly letošní povodně. Myslím si, že tuto kritickou situaci jsme zvládli velmi dobře. Pomoc postiženým obcím přišla od kraje včas a v potřebné intenzitě. Tady je na místě pochválit i vládu. A to jak Nečasovu, tak i tu současnou – Rusnokovu. Vládní pomoc do krajů se dostala rychle a peníze jsou účelně využívány.

Pokud jde o změny, tak žádné velké nechystám. Poté, co se nám letos podaří udržet vyrovnané hospodaření, chceme příští rok opět rozjet dotační Program obnovy venkova, s jehož pomocí se v menších obcích a městech určitě podaří zrealizovat celá řada užitečných projektů. A budeme samozřejmě připraveni využít i pomoc z dotačních programů Evropské unie. Zaměřujeme se nyní především na obnovu komunikací a výstavbu mateřských škol v místech, kde je nedostatek míst v předškolních zařízeních. A pokračujeme také v zateplování veřejných budov.

Po více jak roční vazbě se nedávno rozběhl soud s vaším předchůdcem. Jak na proces nahlížíte a můžete se vyjádřit ke spekulacím, které způsobil David Rath, když nejen po svém zatčení, ale i nyní u soudu, hovořil v této souvislosti o financích na kampaň ČSSD? Nemůže kauza ještě ovlivnit preference strany v rámci předčasných voleb?

Co u soudu s poslancem D. Rathem ještě zazní a kdo co řekne, to nevím. Nejsem věštec. Každopádně případ určitě bude mít vliv na rozhodování voličů ve volbách. Ale nedovedu odhadnout, zda to ČSSD poškodí nebo ne. Selhání jedince určitě není výsadou pouze jediné politické strany. Myslím si, že v každé politické straně mají nějakého „Pekárka“. Tento problém se netýká jen České republiky, ale řeší jej s různou úspěšností ve všech demokratických zemích světa.

Na případu D. Ratha je ale řada podivných okolností, které mě čím dál více přesvědčují, že jde o zinscenovaný proces s politickým pozadím. Proč například policie zrovna v tomto případě použila tak rozsáhlou a nákladnou sledovací aparaturu a proč ji nepoužila v podobných případech? Proč s D. Rathem nejsou ve vazbě i p. Dalík za jeho kauzu s Pandury, nebo paní Parkanová, která figuruje v aféře nákupu letadel CASA? Proč nebyly odposlechy použity i v těchto případech? Obávám se, že policie pod p. Kubicem neměřila všem stejným metrem.

Podle informací MF Dnes, pokud nad exhejtmanem Rathem nepadne pravomocný rozsudek, může Středočeský kraj zaplatit za projekty v kolínské a příbramské nemocnici, které souvisí s jeho kauzou, až 260 milionů korun. Co by to pro kraj znamenalo? A jsou i nějaké jiné náklady, které již kraj musel v souvislosti se zakázkami exhejtmana zaplatit? Můžete být případně i konkrétnější?

Odmítám spekulovat na téma, co by bylo kdyby a podobně. Počkáme, až jak soud s MUDr. Rathem skončí a jestli bude mít rozsudek vliv na hospodaření Středočeského kraje.

Na jistou laxnost současného vedení kraje v přípravě na další dotační období poukázal nedávno v rozhovoru pro naše stránky jeden ze zastupitelů kraje a starosta Kolína Vít Rakušan (Změna pro Kolín). Současně také poukázal na pokračující investice do gymnázia v Hostivici, jehož založení bylo podle jeho slov samo o sobě velmi sporné, či na Muzeu letectví Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi, obrovském pomníčku Davida Ratha za 150 milionů korun, který doposud nikdo nezaplatil. Jak se k jeho kritice stavíte?

Je samozřejmě svatým právem opozice kritizovat vedení Středočeského kraje. Tvrdím, že opozice je rozum zadarmo. Jsem rád, když mě opozice upozorňuje na chyby, které ve své práci dělám. Ovšem poukazovat všeobecně na „jistou laxnost“ bez uvedení konkrétního pochybení? To je populismus.

Pokud jde o čerpání peněz z programů Evropské unie, patří Středočeský kraj k těm nejlepším. Například Regionální operační program Střední Čechy prošel po kauze MUDr. Ratha rozsáhlou kontrolou nezávislou auditorskou firmou, kterou si vybralo Ministerstvo financí. A tento audit zjistil pouze minimální chybovost realizovaných středočeských projektů financovaných z ROP. Kontrola dopadla velmi dobře, a to pro nás mimo jiné znamenalo příliv dalších peněz do ROP Střední Čechy. Tyto peníze navíc použijeme na další projekty na již zmíněné rekonstrukce komunikací a na zvýšení kapacit mateřských škol ve středních Čechách. Výzvy jsou již vypsané a zájemci o peníze již mohou přihlašovat své projekty. A jednáme i o převedení dalších peněz do ROP Střední Čechy z operačních programů řízených ministerstvy, které Česká republika zatím nebyla schopná využít. Věřím, že jednání s Evropskou komisí o převodu peněz budou úspěšná a že další evropské peníze pomohou realizovat užitečné projekty v celé řadě středočeských měst a obcí. Takže vážně nevím, o jaké laxnosti to pan Rakušan mluví.

Pokud jde o gymnázium v Hostivici, tak podle mých informací se zde pouze dokončuje rozpracovaný projekt. Založení gymnázia v Hostivici určitě za sporné nepovažuji. Obce a města v okolí Prahy zažívají obrovský příliv občanů a Hostivice jsou jedním ze sídel, kde si postavila nové domy řada bývalých obyvatel Prahy. A proč by jejich děti musely dojíždět do středních škol? Vždyť i ony touží po vzdělání blízké jejich bydlišti. Proč mají mít tuto výsadu jen děti žijící ve velkých městech?

Poněkud složitější je situace kolem leteckého muzea v Mladé Boleslavi. Případ znám velmi dobře a nechápu, proč něco takového vzniklo, aniž by bylo zajištěno financování celé stavby. Ale nepovažuji to jen za pomník MUDr. Ratha, ale celého bývalého vedení Středočeského kraje. Nicméně stavba je hotová, připravená sloužit původnímu účelu a je teď na novém vedení kraje, abychom našli způsob, jak muzeum zaplatit a nabídnout jeho služby veřejnosti.

Je tomu zhruba měsíc a půl, co Středočeský kraj spolu s hlavním městem Prahou uzavřely memorandum o vzájemné spolupráci při čerpání peněz z evropských fondů. Začátkem srpna jste se také již podruhé sešel s primátorem Prahy Hudečkem, abyste se dohodli na budoucí spolupráci. Co od ní vy osobně očekáváte? Jaké projekty v rámci dotací jsou pro vás prioritou?

Memorandum mezi Středočeským krajem a hlavním městem Prahou otevírá prostor především do budoucnosti. S novým pražským primátorem jsme se shodli, že musíme být připraveni na nová pravidla čerpání evropských peněz, která začnou platit od roku 2014. Tato nová pravidla budou mnohem příznivější k projektům zaměřeným na rozvoj velkých regionálních celků. Je to šance pro náš kraj i pro bohatou Prahu, jak se i nadále dostávat k evropským penězům.  A jaké jsou naše společné priority? Především rozvoj dopravní sítě a s nimi spojená další integrace veřejné dopravy. Dále ochrana životního prostředí, podpora školství, vzdělávání, cestovního ruchu a další.

Pět mrtvých, miliardové škody a ještě mnohem víc zanechaly červnové povodně v kraji.  Podle vašich slov by se ochrana před velkou vodou měla stát jednou z rozvojových priorit obcí a měst. Jak se ale v tomto směru bude snažit pomoci kraj? Vznikla již například pracovní skupina složená z odborníků, která se bude zabývat protipovodňovou ochranou v nejvíce ohrožených oblastech? 

Na Středočeském kraji již vzniká pracovní skupina, která bude iniciovat protipovodňová opatření v místech, kde velká voda nejvíce ohrožuje životy a majetek občanů. V této pracovní skupině budou odborníci z řad vodohospodářů, stavařů, úředníků kraje, ale i hasičští záchranáři a další. Kraj chce především metodicky vést města a obce při realizaci protipovodňových projektů. Chceme rovněž plány obcí vzájemně koordinovat. Není přece možné někde vybudovat protipovodňovou hráz a poslat vodu na svého souseda.

Povodně rovněž ukázaly, které již vybudované hráze jsou plně funkční a kde jsou ještě rezervy. Například v Mělníku hráz sice vydržela nápor vody, ale její kapacita byla na hraně. V Hoříně na protějším břehu Labe hráz naopak přetekla. A tak bych mohl pokračovat.

Věřím, že z letošních povodní si vezmeme poučení, abychom příště byli na velkou vodu lépe připraveni. Nejhorší by bylo opakovat stejné chyby, jako se staly letos.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…