Jourová: Ptala jsem se, proč jsem dostala tento rezort. A dostala jsem následující odpověď

17.09.2014 10:55

Končící ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová uvedla v rozhovoru pro Lidové noviny, že už sestavuje svůj tým do Bruselu. Jediným kritériem pro výběr spolupracovníků prý bude kvalifikace a zkušenost. Domnívá se totiž, že nominanty doporučené koaličními stranami může odmítnout, pokud bude mít vhodnější kandidáty. Prozradila také, že bude usilovat o vytvoření institutu evropského žalobce, zatímco na povinné kvóty počtu žen ve vedení státních podniků si teprve udělá názor.

Jourová: Ptala jsem se, proč jsem dostala tento rezort. A dostala jsem následující odpověď
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministryně Věra Jourová

Eurokomisařka Věra Jourová byla nakonec překvapivě pověřena spravovat portfolio spravedlnost, ochrana spotřebitele a rovné příležitosti. V rozhovoru pro Lidové noviny uvedla, že předseda komise Jean-Claude Juncker pracoval se čtyřmi variantami složení komise a toto nynější rozdělení je tou čtvrtou variantou. Proč Česko nedostalo žádné z portfolií, o které usilovalo?

„Mám dojem, že šlo o rozhodnutí odvíjející se od mé osoby,“ říká Jourová s tím, že si to myslí na základě rozhovoru s panem Junckerem. „ Ptala jsem se ho, proč mám spravedlnost, a on mi řekl, že chce, aby se pokračovalo v tom komisařkou Redingovou dobře nastoupeném kurzu. Že to portfolio je pocta, je plné politicky citlivých témat, což znamená, že vyžaduje člověka, který má zkušenosti se složitějším vyjednáváním a hledáním konsenzu, a že se mu na to jevím osobnostně jako vhodná kandidátka,“ uvedla zatím ještě ministryně pro místní rozvoj.

Nehodlám stavět kabinet na koaličním principu

Před Věrou Jourovou je nyní potřeba sestavení týmu spolupracovníků. Poté, co ji minul regionální rozvoj, bude podle jejích slov sestaven jinak, než původně předpokládala. V rozhovoru pro LN odmítla, že by do svého týmu vzala lidi na základě stranického doporučení ČSSD a KDU-ČSL. „Mám stranické kandidáty v seznamu zájemců, mluvila jsem se všemi zájemci z ČSSD a za lidovce, ale rozhodnu se až poté, až je posoudím spolu se životopisy ostatních podle jediného, absolutního kritéria. Tím je kvalifikace, zkušenosti, abych měla silný kabinet,“ říká rozhodně budoucí komisařka.

Domnívá se totiž, že je třeba stranické nominanty odmítnout. „Bude to samozřejmě vnímáno nedobře, ale myslím, že je odmítnout můžu. Musím zdůraznit, že nehodlám stavět kabinet na koaličním principu,“ říká Jourová. Vyslání zástupců ČSSD a lidovců do týmu k Jourové prý přitom bylo součástí kompromisu, jenž ji vynesl do funkce eurokomisařky.

Evropský prokurátor

Věra Jourová se v LN vyjádřila i k tématu evropského žalobce. Ten by měl stíhat trestné činy na penězích EU, zejména zpronevěru eurofondů. Věra Jourová by pak tento úřad měla do roku 2016 uvést v život. „Stojím za ním a budu pokračovat ve vyjednáváních tak, aby ten návrh byl průchozí, aby evropský veřejný žalobce vznikl," uvedla k tomu mimo jiné budoucí eurokomisařka.

Řada zemí EU je však právě vůči tomuto úřadu skeptická. Dokonce i česká reprezentace se k němu v minulosti stavěla velice rezervovaně. „Vím, že některé země mu staví žlutou kartu, protože podle nich taková instituce poruší princip subsidiarity a ubírá národní pravomoci. Je to přesně téma, na kterém si budu moct vyzkoušet schopnost vyjednávání,“ míní Jourová a dodala, že zatím v této otázce nezná aktuální názor české vlády.

Povinné kvóty ve státních podnicích si ještě rozmyslím

Věra Jourová se svým portfoliem převezme i návrh své předchůdkyně Viviane Redingové, aby ve vedení státních firem bylo zastoupeno 40 procent žen. O naší komisařce se však ví, že není zastáncem kvót. Z rozhovoru pro LN vyplynulo, že nevylučuje, že kvóty podpoří a bude prosazovat. „Nikdy jsem se nevyjadřovala ke kvótám ve státních podnicích a společnostech. Vyjadřovala jsem se ke kvótám na pozadí sestavování vlády a tehdy jsem řekla, že jsem se nikdy necítila být člověkem, který by potřeboval kvóty, a že by mi vadily. Na zastoupení žen ve státních podnicích si teprve udělám názor,“ říká Jourová s tím, že to prodiskutuje i se svou předchůdkyní a podívá se i na statistiky a ekonomické racio.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…