Jourová by měla v Evropské komisi zájem o digitální agendu nebo obchod

20.08.2019 11:29

Kandidátka na eurokomisařku a současně dosavadní eurokomisařka za ČR Věra Jourová by měla v Evropské komisi při výběru portfolia zájem mimo jiné o digitální agendu, vnitřní trh nebo obchod. Za svoji prioritu považuje silnou, odolnou, soudržnou a stabilní Evropu. Řekla to dnes poslancům ze sněmovního výboru pro evropské záležitosti, který projednává její nominaci do komise i pro nové období. Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že vláda má v úmyslu příští pondělí Jourovou formálně nominovat. Jourová měla dosud na starosti spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost příležitostí mužů a žen.

Jourová by měla v Evropské komisi zájem o digitální agendu nebo obchod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

Babiš řekl, že ČR poprvé během svého členství v EU nominuje osobu, která ve strukturách Unie působila celé minulé volební období. „Takže si myslím, že je to velice vhodný kandidát,“ řekl na adresu Jourové. „Náš komisař nezastupuje české zájmy,“ zdůraznil a dodal, že Jourová v komisi zastupovala evropské zájmy.

Také Jourová řekla, že nemůže jakožto eurokomisařka zastupovat české zájmy. Je ale přesvědčena, že všechno, co navrhla a prosadila, bylo ku prospěchu ČR. „Nemám pocit, že bych něco dělala proti zájmům České republiky,“ řekla. Za svoji prioritu označila Jourová silnou, odolnou, soudržnou a stabilní Evropu. Zdůraznila, že na evropské úrovni by se měly dělat jen ty věci, které přesahují možnosti jednotlivých členských států.

Předseda výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL) Jourové položil otázku, zdali necítí určitá omezení kvůli tomu, že ji nominuje vláda, jejíž předseda je podezřelý ze střetu zájmů. Podle návrhů auditních zpráv z Bruselu má premiér Babiš dále vliv na společnost Agrofert, kterou v minulosti vlastnil, ale převedl ji do svěřenského fondu, a současně má jako premiér vliv i na použití unijních peněz. Babiš to odmítá.

Jourová odpověděla, že žádné limity necítí. Pokud by se setkala s následky nějakých omezení, pokud by nemohla obdržet nějaké portfolio kvůli tomu, že je z ČR, považovala by to za dávku nedůvěry a téměř urážku své osoby, protože se cítí být nezávislou aktérkou.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…