Jourová k Vrběticím: Jsem zklamaná. Čekala jsem, že si Česko řekne o společný postup EU

20.04.2021 12:04 | Komerční článek

Ke kauze Vrbětice se do kamer ČT vyjádřila i místopředsedkyně Evropské komise a komisařka pro dohled nad dodržováním zásad právního státu v EU Věra Jourová. „V takových situacích platí jeden za všechny, všichni za jednoho,“ volala Jourová. Jenže jedním dechem upozornila, že přístup k Rusku musí EU teprve probrat.

Jourová k Vrběticím: Jsem zklamaná. Čekala jsem, že si Česko řekne o společný postup EU
Foto: Repro Youtube
Popisek: Eurokomisařka Věra Jourová hovoří o Maďarsku

Hned na úvod konstatovala, že EU teprve zahájila jednání o tom, jak na informace, že za výbuchem zbrojního skladu ve Vrbětících stáli dva ruští vojenští zpravodajci, zareaguje. Sama Jourová prý informace českých tajných služeb považuje za důvěryhodné, ale to, jak na ně zareaguje EU jako celek, je záležitostí dlouhodobější práce.

Anketa

Pokud by se potvrdilo, že sklad ve Vrběticích vyhodili do vzduchu Rusové, byl by to pro vás akt státního terorismu?

9%
88%
hlasovalo: 19121 lidí

„Ta podpora je zatím vyjádřena obecně, ale předpokládám, že může dojít i k nějakému posunu,“ konstatovala dáma s tím, že v tomto směru nepochybně vyvíjí aktivitu česká diplomacie. Zdůraznila, že osobně věří informacím, které předložily české tajné služby, ale pokud jde o reakci EU na kauzu Vrbětice, tak tam prý teprve musí proběhnout jednání.

Podle Jourové bude záležet i na tom, jak zareaguje NATO.

Osobně se domnívá, že počínání Ruska je nutné důkladně probrat, protože tady není na stole jen případ Vrbětice, ale také kauza nejznámějšího ruského opozičního politika Alexeje Navalného a další nárůst napětí na Ukrajině,

„Já jsem dostala řadu vyjádření solidarity a podpory od svých kolegů. Včera jsem měla jednání s ministrem spravedlnosti Španělska. Byla to první věc, kterou mi řekl, že stojí za Českou republikou a myslím, že to naprosto všichni považují za naprosto netolerovatelný útok na český stát. V takových situacích je to jeden za všechny, všichni za jednoho. Ale já vám řeknu, že jsem z toho včera byla docela zklamaná, protože jsem předpokládala, že si Česká republika jasně a razantně řekne o jednotný postup,“ řekla s tím, že na jednání ministrů zahraničí došlo ke komunikačnímu šumu.

„Nechme se překvapit, jak budou vypadat další jednání,“ sdělila divákům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…