Jourová na post ministryně rezignuje začátkem října. I kdyby se eurokomisařkou nakonec nestala

10.09.2014 22:01

Věra Jourová rezignuje na post ministryně pro místní rozvoj v první říjnové dekádě. A to i v případě, že se nakonec eurokomisařkou nestane. Jourová to uvedla ve středečním vydání pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Jourová na post ministryně rezignuje začátkem října. I kdyby se eurokomisařkou nakonec nestala
Foto: Daniela Černá
Popisek: Věra Jourová

Především se ale v pořadu mluvilo o dnešní překvapivé informaci, podle níž by Jourová měla jako členka Evropské komise na starosti rezorty spravedlnosti, spotřebitelské politiky a rovnosti pohlaví. Ohledně posledně jmenovaného rezortu by Jourová chtěla dosáhnout toho, aby v principu neexistovala žádná okolnost, za které by ženy mohly být znevýhodněny. Také by v případě, že vykonává stejnou práci jako muž, neměla mít nižší plat. Ohledně kvót na zastoupení žen nechtěla prozrazovat konkrétní čísla, protože si je musí rozmyslet. Nicméně uvedla, že o kvótách chce otevřít širokou diskuzi.

Co se týká rezortu spravedlnosti, Jourová se ohradila proti kritice, že právo není ekonomické portfolio. „Právo ekonomiku velmi ovlivňuje,“ upozornila.

Jourová chce zamezit pronikání nekvalitních výrobků na trh EU

Ohledně rezortu spotřebitelské politiky zmínila, že by chtěla regulací zamezit tomu, aby evropští spotřebitelé nakupovali nekvalitní výrobky, které jsou do zemí EU často nejen dováženy, ale i pašovány. „Jedná se zejména o falešné výrobky, které nemají příslušnou homologaci pro evropský trh,“ uvedla s tím, že návrh příslušné směrnice už existuje, diskutuje se o ní, ale členské státy se na jejím znění zatím neshodly.

Ve funkci ji má nahradit náměstkyně. Zda s tím souhlasí Babiš, ještě neřekl

V závěru pořadu odpovídala Jourová na otázku, kdy odstoupí z ministerské funkce. „Demisi podám hned po slyšení v Evropském parlamentu,“ uvedla Jourová s tím, že demisi podá i v případě, pokud by nakonec post eurokomisařky nezísala. „Ani Babiš by nechtěl mít ministryni, která zklamala v tak významném momentu,“ vysvětlila s tím, že Babišovi navrhla, aby se její nástupkyní stala dosavadní náměstkyně Klára Dostálová. „Andrej Babiš tento návrh ode mne slyšel, ale zatím nereagoval,“ poznamenala. Nakonec ještě upřesnila, že tzv. grilování kandidátů na eurokomisaře v Evropském parlamentu začne 29. září a potrvá do 9. října. Proto očekává, že na svou ministerskou funkci rezignuje v první říjnové dekádě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…