Jourová obstála před sněmovním výborem

23.07.2014 10:47

Sněmovní výbor pro evropské záležitosti zpovídal Věru Jourovou z ANO kvůli její nominaci na post eurokomisařky. Spolu s ní byl přítomen i premiér vlády Bohuslav Sobotka z ČSSD. Současná ministryně pro místní rozvoj je podle něj vhodná kandidátka s kvalifikací zvládnout portfolia, o která má Česká republika zájem.

Jourová obstála před sněmovním výborem
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věra Jourová

Sobotka zdůraznil výhodu, která pro ČR plyne ze skutečnosti, že nominuje do Evropské komise ženu. Sobotka informoval, že po konzultaci s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem v Bruselu o portfoliu pro Česko se jasně ukázalo, že můžeme získat silnější oblast, než jsme mívali v minulosti, v tom případě, že nominujeme do EK ženu. Pokud by měl totiž Juncker v řadě komisařů méně žen, než jich bylo v minulé EK, pak by prý neměla šanci na schválení v Evropském parlamentu. Genderová vyváženost EK je podle Sobotky jasný požadavek, který z Bruselu zaznívá. Česko je zatím mezi 14 státy, které již svého kandidáta ohlašují, a Jourová je mezi nimi jedinou ženou, což prý dokazuje, že strategii vláda zvolila správně.

Česká republika má zájem o středně silná portfolia. Vzhledem ke specializaci Věry Jourové nás zajímá regionální rozvoj nebo doprava, průmysl, institucionální vztahy či věda a výzkum.

Kandidátka na eurokomisařku předstoupila před výbor, aby členy přesvědčila o svých předpokladech a kvalitách pro funkci eurokomisařky. Jourová odhalila více ze svého profesního životopisu a popsala svůj vztah k Evropské unii. Připomněla své zkušenosti z práce v Rumunsku, Bělorusku či na Balkáně. Zdůraznila i své právnické vzdělání a znalosti z evropského práva, což ji prý rovněž kvalifikuje pro práci v EK.

Evropská unie je různorodá

„Z osobní zkušenosti považuji vstup do Evropské unie za velkou šanci,“ uvedla s tím, že tento krok Česka velice přivítala. Zdůraznila různorodost Evropské unie a členských států, a to jak geopoliticky, tak kulturně. „Já jsem vystudovala kulturní antropologii, mám zostřené vnímání, jak komplikovaný je vývoj v EU vzhledem k rozdílnosti osmadvacítky.“ Podle svých slov je spokojená s tím, jak se státy jsou schopné domlouvat a posouvat EU dopředu.

Věra Jourová chce v prvé řadě dokázat, že je profesionální a nestranný odborník. Hodlá si rychle osvojit portfolio, které získáme. V oblasti regionálního rozvoje chce mimo jiné prověřit naplánování využití evropských fondů v letech 2014-2020. Dále by prosazovala posílení šancí regionů, které jsou nyní okrajové a stávají se periferií.

Jourová je přesvědčena, že díky své odbornosti a praxi z regionálního rozvoje je schopna se velice rychle vpravit do problematiky průmyslu či dopravy. Podle ní to jsou oblasti, které bývají někdy podřazovány pod regionální rozvoj a každopádně s ním velmi souvisí.

Portfolio „institucionální vztahy" podle Jourové vyžaduje, aby si komisař dobře osvojil procesy v EU, tak, aby se mohly zjednodušit. „Myslím, že i tady mohu uspět, protože sama jsem mnohokrát navrhovala zjednodušení některých procesů v rozhodování a ve fungování institucí.

Vytvořím si kvalitní tým

Ministryně pro místní rozvoj uvedla, že si klade za cíl v prvé řadě zvládnout řízení svěřeného portfolia. „Jsem připravena vytvořit si kvalitní tým spolupracovníků. A jsem připravena posílit informační linii směrem do České republiky. Tak aby občané byli dobře informováni o EU. Někdy se říká, že občané se o EU nezajímají, ale já myslím, že nemají dostatek kvalitních informací. Často jsou vytržené z kontextu. Chtěla bych, aby občané měli dostatek kvalitních informací a věděli, co nám EU přináší,“ uvedla Jourová.

„Jsem zvyklá spolupracovat s týmem, nejsem autokratka a myslím, že nikdo už nemůže vše utáhnout sám,“ uvedla s tím, že vytvoří velice kvalitní tým profesionálů.

Jourová několikrát zopakovala, že chce v Bruselu působit ve prospěch ČR. „Tím, že se někdo stane eurokomisařem, neztratí národnost," uvedla. V Bruselu chce i neformálními cestami komunikovat s lidmi, kteří v EU pracují pro Českou republiku.

Jourová rozumí dění v EU

Věra Jourová ovládá angličtinu, prý na velmi dobré profesionální úrovni. „V ní jsem také přednášela v zahraničí. Rusky rozumím a mám několik zkoušek z právnické ruštiny. V životopisu uvádím i pasivní znalost rumunštiny. Mám za sebou mnoho let latiny a domnívám se, že i francouzštinu jsem schopná uchopit,“ řekla Jourová ke svému jazykovému vybavení.

Premiér Bohuslav Sobotka pak v diskuzi kandidátku do EU pochválil. Podle něj za poslední půlrok dokázala, že rozumí dění v Evropské unii. „Z hlediska agendy, kterou paní ministryně řešila, se ukázalo, že umí komunikovat o EU. Řeší například záchranu prostředků z EU či přípravu nových operačních programů. Prokázala, že je schopna komunikovat s Bruselem a že se velice dobře orientuje v evropské problematice,“ tvrdil členům výboru Sobotka.

Sněmovní výbor pro evropské záležitosti dnes podpořil kandidaturu ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové (ANO) na eurokomisařku. Své hlasy jí dali poslanci koaličních stran, opozice se hlasování zdržela. Ve čtvrtek má kandidaturu Jourové formálně schválit vláda a poté pošle její nominaci do Bruselu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…